• Mohamed Berkan och Mamine Hachimi från medianätverket Equipe media arbetar för att sprida information om vad som händer i de delar av Västsahara som är stängt för journalister.
Skånes Fria

De riskerar livet för rätten att rapportera

Ständiga trakasserier av polis, fängelsestraff och misshandel. Det är verkligheten för aktivisterna och journalisterna i medienätverket Equipe Media i Västsahara. I kväll kommer de till Glassfabriken i Malmö för att berätta om sitt arbete.

Det är inte bara journalister och människorättsaktivister som lider under ockupationen i Västsahara. Sedan medienätverket Equipe media startade 2009 har de vittnat om övergrepp, misshandel och trakasserier av västsaharier. I nyhetsinslag, med nyhetsbrev och videor sprider de informationen om vad som händer i det ockuperade området som är stängt för journalister.

Mohamed Barkan och Mamine Hachimi tar upp en dator och visar filmer där kvinnor misshandlas på öppen gata av civilklädd polis och där en reporter från nätverket filmar hur en polisbil kör på henne gång efter gång. Med små pocketkameror och mobiltelefoner filmar medlemmarna nyhetsinslag och dokumentärer som läggs ut på nätet.

– En vän frågade var vi hade vår studio. Vi arbetar från våra datorer. Alla arbetar ideellt och försörjer sig på att arbeta på byggen eller andra jobb, säger Mohamed Barkan.

Han startade Equipe media tillsammans med Mamine Hachimi och ett 20-tal andra unga journalister och aktivister 2009. Då arbetade de i hemlighet. Målet var att bryta den existerande nyhetsblockaden.

– Folk i omvärlden måste få veta vad som händer i Västsahara. Även marockaner som i många fall bara får ta del av propagandan som visas i Marockansk tv, säger Muhamed Barkan, som ansvarar för korrespondenterna i nätverket.

Mamine Hachimi är tekniskt ansvarig på nätverket. Det är första gången han är utanför Marocko. Egentligen skulle journalisten Afaf Husseini följt med till Sverige, men några veckor innan avresan blev hon misshandlad av marockansk polis och fick sin arm bruten. En händelse som liknar det många av nätverkets medlemmar fått utstå.

På utresan blev Mohamed Barkan stoppad på flygplatsen av polis.

– De sa att jag inte fick resa ut ur landet. De berättade inte varför men sa att jag hade problem.

Mamine Hachimi skrev om gripandet på Equipe media och precis innan planet skulle avgå öppnades dörrarna till planet och Mohamed Barkan fick följa med.

– När polisen såg att saken fick stora proportioner på nätet tror jag att de fick samtal från någon politiker om att de skulle släppa honom. De är rädda för media och särskilt för utländsk media.

Marocko är måna om sitt goda rykte och vill inte få kritik för ockupationen vilket kan störa turismen och handelsrelationerna med omvärlden, säger Mamine Hachimi .

Flera av nätverkets medlemmar har blivit arresterade och suttit fängslade. Några veckor efter uppstarten filmade Muhamed Barkan en fredlig manifestation i Aaiún från en lägenhet på andra våningen. Men polisen såg honom. Han knuffades ned på gatan, skadades svårt och satt fängslad i ett år.

– Polisen hävdade att jag jobbade för webbsajter som gör våldspropaganda, berättar han.

Muhamed Barkan vill inte prata om tiden i fängelset men nämner frekvent misshandel och beskriver det som ett svart hål i sitt liv.

I samband med de stora protesterna i Gdeim Izik i slutet av 2010 då över 20 000 västsaharier samlades i ett tältläger utanför Aaiún för att protestera mot Marockos ockupation, greps Mamine Hachimi som då var en av lägrets medieansvariga. Marockansk militär stormade lägret efter en månad och Mamine Hachimi satt fem dagar i häkte.

– Det var obeskrivligt. Jag kan inte sätta ord på det. De använder skaftet på en sopborste och tränger upp så här upp för att man ska prata, visar han med en rörelse.

I lägret hade han satt ihop radioapparater och fm-sändare för att rapportera om händelserna.

– Folk i Västsahara vill ha ett värdigt liv. Arbete, mat och självständighet, säger Mamine Hachimi.

– Som det är nu får vi inte protestera, vi får inte utbilda oss. Universiteten är rädda för studentdemonstrationer, säger Muhamed Barkan.

Nätverket har enligt Mamine Hachimi fått filmer och nyheter borttagna från sin Facebooksida då man från Marockos håll hävdat att inslagen är våldsgenererande.

Det senaste året har Equipe medias videor visats i Bbc Arabic, Al Jazeera, i algerisk tv och nyhetsbyråer som Api har börjat använda gruppen som informationskanal för vad som händer i området.

– Vi är en av få oberoende mediakanaler som finns från de ockuperade områdena. Vi bjuder också in utländska journalister för att komma hit och berätta om vad de ser.

Mediatystnaden i omvärlden tror de beror på landets naturresurser som fiskevatten och fosfattillgångar som omvärlden har ett intresse av. Frankrikes veto i säkerhetsrådet stoppar också en självständighet.

Under besöket i Skåne deltar de i filmkollektivet Råfilms kurs om videoaktivism på Österlens folkhögskola i Tomelilla.

– Vi är självlärda och beroende av kontakter och kunskapsförmedling utifrån. Jag har lärt mig det mesta om teknik på youtube, säger Mamine Hachimi.

Fakta: 

Ikväll, onsdag, föreläser Mohamed Barkan och Mamine Hachimi på Glassfabriken i Malmö kl 19.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu