EU vill fortsätta fiska i Västsaharas vatten | Fria.Nu
  • Isabella Lövin, Europaparlamentariker, Miljöpartiet.
Skånes Fria

EU vill fortsätta fiska i Västsaharas vatten

Förslaget till EU:s nya fiskeavtal med Marocko innebär en legitimering av ockupationen av Västsahara. Det menar EU-parlamentariken Isabella Lövin (MP). I december röstar EU-parlamentet om avtalet.

I somras enades EU-kommissionen och Marocko om ett nytt fiskeavtal. Avtalet innebär att europeiska fartyg får fiska utanför det av Marocko ockuperade Västsahara.

Det förra fiskeavtalet stoppades av EU-parlamentet 2011, då det fanns frågetecken kring om avtalet bidrog till hållbart fiske och om mänskliga rättigheter kunde uppfyllas med tanke på ockupationen.

I det nya avtalet står fartygsägarna för en större del av licenskonstnaden och man har enligt kommissionen tagit fram en ny metod för att säkerställa hållbart fiske. Avtalet skulle årligen ge Marocko 257 miljoner kronor av EU och 86 miljoner av de fiskande fartygsägarna. Västsahara nämns inte alls i avtalet.

– Det blir en legitimering av ockupationen . Det viktigaste är att sätta ett streck där Marockos vatten slutar. Det gör man inte. Man nämner inte ens Västsahara eller den sydliga religionen, som Marocko kallar det, i avtalet, säger Isabella Lövin.

Hon tror att det nu kan bli svårt att få ledamöterna i parlamentet att rösta ner avtalet.

– Chansen är liten som jag upplever det nu. Det finns starka politiska krafter som vill ha goda relationer med Marocko.

Isabella Lövin har tidigare nekats inträde till de ockuperade delarna.

– Om avtalet går igenom kommer jag att ligga på och undersöka om det verkligen respekterar mänskliga rättigheter och inte överexploaterar fisket. Bara det faktum att valda ledamöter och journalister inte släpps in avslöjar mycket vilken hårdför regim det är. Polisario har sagt nej till avtalet och kallar det stöld, men det har man ignorerat från EU:s sida.

Fakta: 

EU:s fiskeavtal

Befolkningen i EU äter mer fisk än vad som fångas i europeiska vatten. Därför sluter EU fiskeavtal med länder utanför unionen. I utbyte får länderna ekonomiskt och tekniskt stöd för att utveckla en hållbar fiskeindustri.

Annons

Rekommenderade artiklar

De riskerar livet för rätten att rapportera

Ständiga trakasserier av polis, fängelsestraff och misshandel. Det är verkligheten för aktivisterna och journalisterna i medienätverket Equipe Media i Västsahara. I kväll kommer de till Glassfabriken i Malmö för att berätta om sitt arbete.

Skånes Fria

Fotograf i jakt på sin identitet

Som 19-åring begav sig Maya Økland med en kamera till sin mammas hemland Brasilien. Det blev början på en fotografisk resa som skulle ta henne närmare sig själv och sin familj.

Fria Tidningen

Ny barnbok om omställning

Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

Landets Fria

© 2020 Fria.Nu