Inledare


László Gönczi
Fria Tidningen

Visst är det bra när orter växer?

Behöver vi ett nytt Uppsala? undrar László Gönczi.

Häromdagen presenterades den nya satsningen på Stockholm. Uppemot 80 000 lägenheter och 9 nya t-banestationer. Man kan se detta på flera vis. Ur ett Stockholmsperspektiv kan man glädja sig åt att kunna åka mer spårbundet och slippa bil eller buss på en del håll. Alla som desperat söker efter bostad gläder sig absolut åt att nya bostäder planeras. Fast de får förstås vänta bra länge.

”I praktiken skapas nu grund för bostäder motsvarande nästan ett helt nytt Uppsala”, skriver alliansens fyra partiledare på Dagens Nyheters debattsida. Frågan är väl: behöver vi ett nytt Uppsala? Kan det bli ett nytt Uppsala? Knappast. Men ett nytt landskap i Norrland då, eller Dalsland, eller någon annan del av landet som obönhörligen avfolkas?

Jag missunnar inte dem som bor i Stockholm ett schyst boende och allmänna kommunikationer, eller dem som verkligen vill bo där.

Men alla som tvingats dit av en totalt misslyckad politik under mängder av år, alla som fortfarande längtar tillbaka till en levande landsbygd, unnar jag att få leva där de vill. Jag uppmanar er alla i tillväxtregionerna: väx inte på andras bekostnad!

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu