Ersättningskött blir allt mer populärt | Fria.Nu
Skånes Fria

Ersättningskött blir allt mer populärt

Utbudet av vegetariska frysta produkter ökar, och med det försäljningssiffrorna runt om i landet. På Ica Tuna i Lund tror man att debatten om vår köttkonsumtion är motorn i utvecklingen.

Försäljningen av vegetariska frysprodukter som sojakorv, färs och biffar har ökat med 5,3 procent totalt i dagligvaruhandeln det senaste året. I Axfoods butiker, som består av Hemköp, Willys och PrisXtra har försäljningen ökat med 7,4 procent. Ingemar Kroon, presschef på Axfood, tror att anledningen till att deras butiker har en större ökning är att de har tagit in fler nya produkter, därav ett par veganska produkter som inte innehåller ägg eller mjölk.

– Det har kommit flera nya aktörer på marknaden som gör den typen av produkter. Vi har tagit in dem för att se hur det fungerar och det har gått bra. Efterfrågan fanns uppenbarligen.

Någon minskning av köttförsäljningen har inte skett i Axfoods butiker, men däremot är kunderna allt mer intresserade av att veta mer om varorna och deras ursprung.

– Det är något som vi jobbar på hela tiden, att vara transparenta och inte ha så komplicerade leverantörskedjor, säger Ingemar Kroon.

Även hos Ica har försäljningen av frysta vegetariska produkter ökat med cirka fem procent. Här är det frysta sojaprodukter som det säljs mer av, medan produkterna från Quorn har legat på en jämn nivå det senaste året.

På Ica Tuna i Lund säger frysansvarige Michael Larsson att han beställer in allt mer vegetariska djupfrysta produkter.

– Det kommer in en del folk och frågar vad som finns och talar om vad de skulle vilja ha. Det hänger väl ihop med att det finns en debatt om köttkonsumtion som gör att folk börjar gå ifrån det.

Annons

Rekommenderade artiklar

Kött utan avlivning – det nya gröna alternativet

En önskan om att producera mat som gör gott både för miljön och för djuren är vad som driver personerna bakom Skåneföretaget Anamma. De senaste åren har deras sojafärs, korvar och biffar erövrat Sverige. Skånes Fria besökte ”veggoköttfabriken” i Simrishamn.

Skånes Fria

© 2021 Fria.Nu