Låt inte Sverigedemokraterna få monopol på ideologi | Fria.Nu
Sara Falkstad

Synpunkten


Sara Falkstad
Fria Tidningen

Låt inte Sverigedemokraterna få monopol på ideologi

När alternativen blir suddiga jublar extremhögern, skriver Sara Falkstad Byrne.

Det var någonting som dog lite i mig när jag hörde Stefan Löfvén berätta att han öppnade upp för blocköverskridande samarbeten. Jag blev inte upprörd. Jag blev trött, och liksom bedövad. Han hade lyckats. Den passiviserande politiken hade nått ända in i mitt nervsystem och punkterat den livsnerv som får mig att jobba för ett bättre samhälle. Löfvén fortsatte: ”Sverigedemokraterna står för en ideologi som är långt ifrån vår människosyn. Det skiljer sig totalt från Socialdemokraterna. Därför blir det aldrig aktuellt med något samarbete.”

Skiljelinjen mellan riksdagspartierna är alltså blott den mellan Sverigedemokraternas ideologi och de andra partiernas. Att den linjen finns där gläder mig, men i dag vill jag uppmana inte bara Stefan Löfvén, utan samtliga partiledare: Blunda och föreställ er det Sverige du vill ha. Hur ser det ut? Kort sagt: Vilken är er ideologi?

Testa det här hemma! Låtsas att ni är de olika partiledarna och slut ögonen. För mig blir endast en bild klar. Bakom Jimmie Åkessons slutna ögonlock sprider en etnisk rensad idyll ut sig, med en lika slipad estetik som trettiotalets nazipropaganda. Liksom både historiska och samtida fascistkompisar i Europa, är Sverigedemokraterna nämligen hejare på visionsarbete och ideologi.

När alternativen blir suddiga, jublar den populistiska extremhögern. Det är allmänt känt. Det är därför jag blir trött, ledsen och avtrubbad när jag ser att våra riksdagspartier låter Sverigedemokraterna få monopol på att ha en ideologi, medan de själva smälter samman i en grå gröt. Jag har helt enkelt ingen aning om vilket samhälle de vill ha. Denna ideologifobi är symptomatisk i det samhälle där man försöker bygga konsensus kring att marknadens vilja är lika med sunt förnuft. Av rädda politiker reduceras vi till marknadsstyrda robotar, som automatiskt röstar på det alternativ som ger oss mest i plånboken. Vissa kallar samhället postdemokratiskt.

Men den passiviserande politiken har inte fungerat. Människor längtar efter en politik som väcker känslor. Det senaste året har vi upplevt en sällan skådad kulturdebatt, en livaktig diskussion om det globaliserade samhället, och uppkomsten av flera breda gräsrotsrörelser. Initiativ som Klimatriksdagen och Asylrätt 2014 visar att vi har medborgare som vill prata ideologi, och som vill vara med och sätta dagordningen.

Det som dör i mig när jag lyssnar på Löfvén, väcks till liv igen när jag ser människor jobba för att uppnå den där bilden de får när de sluter ögonen. Kanske är det inte för sent för de partier som tror på allas lika värde att ta sitt ansvar och rycka bort ideologimonopolet från Sverigedemokraterna. Först när de gör det, kan vi få en valrörelse som betyder någonting.

Nu är det din tur. Blunda och föreställ dig det Sverige du vill ha. Ta med dig den visionen, gå ut i ditt samhälle och visa att vi fortfarande har en demokrati.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

”NMR är i en upptrappningsfas”

Nazistiska NMR har synts i flera gatuaktiviteter i Stockholm nyligen. De försöker trappa upp verksamheten, menar journalisten Carl Tullgren.

Stockholms Fria

© 2022 Fria.Nu