• Perstorp centrum har sett ungefär likadant ut sedan 1960-talet. I dag står flera lokaler tomma och väntar på nya entreprenörer.
Skånes Fria

Skånes minsting kämpar i motvind

För många i Perstorp liknar verkligheten fiktionen i Äta sova dö. Fabriksnedläggningar och ungdomar som har svårt att hitta en framtid i hembygden. Men i en tatueringsstudio i hjärtat av samhället har vinden redan vänt.

Det är höstens första riktigt ruggiga dag, med snålblåst och regn. Vid lunchtid är det ändå en del rörelse kring torget i Perstorps centrum. Föräldrar med barnvagnar och pensionärer som stannar upp och byter några ord med varandra. På fönstren till de tomma lokalerna där Coop huserade till för snart ett år sedan sitter affischer med reklam om unika möjligheter att etablera sitt företag i Perstorp.

De senaste åren har besked om nedläggningar och nedskärningar på orten duggat tätt. I mitten av oktober var det ortens stolthet – kemikoncernen Perstorp AB som meddelade att de flyttar delar av sitt huvudkontor till Malmö.

Annons

– Dels vill vi ha vårt kommersiella center närmare världen, och dels vill vi kunna rekrytera vissa kompetenser globalt, vilket blir lättare från Malmö, säger Cecilia Nilsson som är informationschef på Perstorpskoncernen.

I januari i år varslades ett 20-tal på Pergo och kort därefter 15 personer på Esab och i mars meddelade Schoeller Allibert att de flyttar sin verksamhet ut i Europa och ett 30-tal anställda varslades.

I en av sessionssalarna i kommunhuset hålls ett informationsmöte med arbetsförmedlingen. En representant från Öresund direkt är på plats för att informera 14 arbetssökande om möjligheterna att söka jobb eller gå lärlingsutbildningar i Danmark och Norge. Jörgen Persson har varit arbetslös sedan april, då han sades upp från Schoeller Allibert.

– Jag tänker att det är intressant att titta utomlands också, men helst vill jag vara kvar i Perstorp. Jag har mina vänner och min mor här, och det är här jag har arbetat de senaste 28 åren.

Pelagia Zeakie har kommit till mötet för att undersöka möjligheterna till arbete på till exempel Kastrup. Hon har varit arbetslös i tre år, och hoppas kunna påbörja en utbildning till busschaufför. Svårigheten att hitta bostad i Helsingborg tog henne till Perstorp, men hon har ingen längtan efter att bo kvar.

– Det finns inget liv här, ingen bio, inget att göra. Och det är dyrt att ta tåget in till stan där jag har mina kompisar. Jag har fått en lägenhet i Helsingborg så jag ska snart flytta tillbaka.

Arbetsförmedlingen har sedan några år ingen egen lokal i Perstorp utan arbetssökande har fått ta sig till Klippan. Nyligen startade en satsning där arbetsförmedlaren Leona Erlandsdotter Johnsen finns på plats i ett rum på kommunhuset två timmar i veckan, för att informera om nya jobb och svara på frågor

– Många tycker att det är positivt att servicen kommer ut på plats. Genom att ha information som den i dag kan vi hjälpa folk att komma ur gamla tankebanor och kanske börja se nya möjligheter, säger hon.

Nyligen startade arbetsförmedlingen och kommunen ett samarbete där unga som har gått arbetslösa länge får en möjlighet att få ett särskilt anställningsstöd under ett år, och då arbeta inom en kommunal verksamhet. Just nu är tio personer sysselsatta i den formen.

– Det gör mycket för självförtroendet att ha en anställning i bagaget, och kanske kan det leda till ett större kontaktnät eller en möjlighet att ta körkort för att kunna söka fler jobb, säger Leone Erlandsdotter Johnsen.

Vid halv fyra har det börjat skymma över det nu öde torget i Perstorp och duggregnet tar fart igen. I butiken Trendi är det varmt och ljust och luktar gammaldags skoaffär; läder, heltäckningsmatta och lite damm. Kersti Langren har drivit butiken i drygt 20 år, och tycker att det fortfarande går ganska bra.

– Jag har en trogen kundkrets som jag vårdar. Eftersom jag är så inarbetad kan jag hålla ett stort sortiment och tillgodose alla. Och så har jag börjat marknadsföra mig på Facebook.

Butiken ligger mittemot den tomma Cooplokalen och hon tycker det är trist att det blir mindre folkliv runt torget när butikerna stänger igen. Förr kom folk in till centrum för att strosa runt i butikerna, i dag går de direkt till de platser de vill handla på, menar hon. Kersti Langren har märkt att framför allt barnfamiljer har mindre pengar att handla för.

– Det är mycket det här med priser, det ska helst inte kosta något och ändå vara jättebra.

Några butiker bort ligger tatueringsstudion Lady C Tattoo som Sara Sigbo driver i en av de gamla klädbutikernas lokaler sedan i maj. Hon hade sin verksamhet i Hässleholm under flera år men tröttnade på att pendla.

– Det har gått väldigt bra här, jag har kunder i alla åldersgrupper och en väntetid på tre månader. Folk kommer även från Tyringe eller Hässleholm och blir förvånade över att det är så fint i Perstorp, de har aldrig haft anledning att svänga in här tidigare.

Hon menar att det går lite av en kollektiv suck genom Perstorp för tillfället, många går arbetslösa och det kommer ständigt nyheter om företag som varslar och butiker som lägger ner.

– Man borde satsa lite mer på att göra positiv reklam för trakten, som att det är billigt att köpa hus här, för att få folk att flytta hit.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Strid om Perstorps framtid

Arbetslöshet och nedläggningar gav upphov till ett eget lokalt parti, Perstorps framtid. Men kritikerna menar att de blickar bakåt.

Skånes Fria

Kooperativ vård lockar patienter

Patienterna strömmar till Sveriges första medlemsägda vårdcentral i Sollefteå och nu finns planer på att bygga ett sjukhus.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu