LFT arkiv


Denna artikel har publicerats i Läsarnas Fria Tidning - en tidning som helt byggde på medborgarjournalistik. Idag är Läsarnas Fria nedlagd, men arkivet är tillgängligt på Fria Tidningar.

Kultur
Maria Tjulander

  • Ett populärt trick i Julien Dauphins föreställning var när han blåste ut rök från munnen och röken förvandlades till kristallkulor.
Läsarnas Fria

Svensk trollkarl i Hollywood

Den svenske magikern Julien Dauphin uppträder ofta utomlands. Nu senast har han uppträtt på det berömda Magic castle i Hollywood. Maria Tjulander träffade honom efter hemkomsten till Sverige.

Det har gått fem dagar sedan Julien Dauphin landade på Arlanda efter två intensiva veckor i Hollywood på Magic castle. Vi möter honom i hans kombinerade studio/kontor vid Alvik, strax norr om Stockholm. Det är här han smider sina nya planer.

Det var inte första gången som Julien och hans assistent Åsa Svensson, tillika hans flickvän sedan många år tillbaka, uppträdde på Magic castle i Hollywood. Redan år 2006 var de där och uppträdde för en fullsatt publik.


Magic Castle byggdes 1963 och är trollkarlarnas högborg. Dit kommer stjärnor som är på väg upp i karriären. David Copperfield startade sin magiska bana just på Magic castle.

Den här gången kom Julien och Åsa till Hollywood med ett helt nytt material. De hade byggt upp showen mestadels kring svävande ting, som är Juliens kännemärke. Ett populärt trick var när han blåste ut rök från munnen och röken förvandlades till kristallkulor.

Det var två hektiska veckor för Julien och Åsa. De gjorde 3–5 föreställningar per dag, vilket resulterade i 45 stycken shower som sågs av sammanlagt 10 000 personer. Det var inte ovanligt att kända skådespelare samt regissörer satt i publiken, såsom Tim Allen (Tummen mitt i handen), Jason Biggs (American Pie), Thomas Gibbson (Criminal Minds) och Ridley Scott som regisserat filmer som Hannibal, Alien samt Thelma & Louise.

– Det är alltid lika roligt att komma till Hollywood och Magic castle. Där skulle man bo, säger Julien och blickar ut genom fönstret i sin studio.


Magic Castle är dels ett hotell och dels ett slott på 2 000 kvadratmeter. Inomhus hänger stora tavlor på kända trollkarlar från förr och i tavelramarna ligger deras aska! Vid pianot sägs spöket Irma sitta och spela. Hon har en bred repertoar och spelar alla dina önskelåtar.

Nästa år, 2010, är det inte helt omöjligt att det bär iväg till Hollywood igen, då Julien och Åsa har fått förfrågan om de vill komma ännu en gång till Magic castle samt till The comedy & Magic club där Jay Leno uppträder några gånger i veckan.

I augusti månad ska Julien åter jobba utomlands, men dock inte så långt bort denna gång. Regissören Lars Rudolfsson har satt upp en version av Trollflöjten i Köpenhamn. Julien ska förstås spela en magiker som får saker att sväva.


Även den svenska publiken kommer att få ta del av Juliens magiska illusioner. Han har börjat planera för något stort till hösten 2010.

– Men vad det blir vill jag ännu inte avslöja, säger han med ett lurigt leende.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Förtrollande kväll med Julien Dauphin

Det var en gång en pojke som var väldigt ensam. Så en dag strosade han omkring på Paris gator och mötte en värld långt bortom den han tidigare känt. Här såg han trollkarlar och häxor som utövade sin magi. Pojken växte upp och är idag en av världens främsta magiker. Hans namn är Julien Dauphin.

Läsarnas Fria

Älskade låtar av Py

Py Bäckman är tjejen med de många titlarna. Rocktjej, textförfattare, kompositör, soloartist och låtskrivare är några. Hon har även översatt musikaler som Chicago, Evita, och Garbo.
Dessutom har hon skrivit en hel del psalmer. Py har i stort sett växt upp i kyrkan och var kyrkosångerska som liten tös.

Läsarnas Fria

Från hjälpklass till mästerskap

Bengt Åberg var pojken som hade det svårt i skolan, fick knega på i de sämsta av jobb, vara glad om han ens fick ett arbete. Men Bengt skulle ta revansch. Så småningom vann han en position som en av Norrlands mera framstående målare. Stig Åke Stålnacke tecknar ett varmt porträtt av en sällsam konstnär och hans måleri.

Läsarnas Fria

Möte med en mångsidig konstnär

Utställningen Förvandlingar & flöden öppnade med en vernissage på biblioteket i Öjebyn strax utanför Piteå lördagen den 3 oktober. I anslutning till detta fick jag en pratstund med den utställande konstnären Berit Gabrielsson.

Läsarnas Fria

Sentida sånger om omsorg

Jag har börjat inse – eller upptäcka – att mångt som är viktigt kommer sent till mig. Jag menar, jag fattar först när andra redan vet vad saker och ting handlar om.

Läsarnas Fria

© 2024 Fria.Nu