• Omar Souleyman fick visum.
Fria Tidningen

Folkfest när Souleyman gick på

Den syriske artisten Omar Souleyman fick till slut visum för att uppträda på Way out West. Det blev ett populärt framträdande, skriver Johanna Adolfsson.

Souleyman var bokad till Stockholm Music and Arts, som precis som Way out West arrangeras av Luger, men har nekades visum – vilket har lett till en storm i medier och gjort musik till politik.


På Way out Wests hemsida har Souleyman tidigare sagt själv att han inte kunde tro på anledningen till att hans visum blev nekat. Han nämner sina mängder med turnéer genom åren och det konsertschema som är bokat inför hösten. Dessutom säger han att han har familj i Syrien som han inte har för avsikt att överge.

 

Enligt Dagens Nyheter ska svaret från konsulatet i Damaskus ha varit att ”vikten av besöket överstiger inte risken för att du skulle kunna begära uppehållstillstånd efter att ha kommit till Sverige. Din ansökan avslås”.

Efter att Souleyman själv överklagat beslutet på konsulatet i Istanbul, 100 mil från sin vistelseort, ändrade myndigheterna sitt beslut.

Omar Souleyman är från början en enormt populär bröllopsartist och har släppt mer än 500 kassetter sedan 1990-talet. Merparten av kassetterna är live-inspelningar från bröllop som sedan spridits genom kopiering. Han lanserades i väst 2007 i samband med att det amerikanska bolaget Sublime Frequencies släppte samlingen Highway to Hassake. I höst kommer Omar Souleyman att släppa albumet Wenu Wenu och han säger själv att det är en "crowd pleaser".

 

Souleymans musik är en uppdaterad, speedad variant av dabke, Syriens traditionella bröllops- och festmusik, tillsammans med andra musikaliska influenser från nordöstra Syrien; kurdiska, turkiska och irakiska traditioner.

 

Regnet hängde över Göteborg hela torsdagseftermiddagen men inne i cirkustältet Linné märktes inget duggregn av. Kvart över sex gick den så efterlängtade Omar Souleyman på.

 

Uppslutningen var till en början tunn men tältet fylldes snabbt. Intresset kändes under de första låtarna en aning pliktskyldigt men tempot maxades upp mot den avslutande halvtimmen.

 

Bitvis tappade uppträdandet fart och kändes en aning lojt, men det bestående intrycket är ändå ett intensivt och intressant framträdande av denna veckas mest omtalade artist.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mångfacetterat ös på fredagen

Rapparen Angel Haze gav ett höjdarnummer och Haim gjorde en bejublad genreöverskridande spelning. Johanna Adolfsson (JA) och Kristian Borg (KB) summerar fredagen på Way out West.

Fria Tidningen

Sydstatssoul räddade torsdagen

Istället för Neil Young blev Alabama Shakes torsdagens stora behållning. Kristian Borg rapporterar från första festivaldagen på Way out West.

Fria Tidningen

Jazz är farligt räddar liv

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu