Stockholms Fria

”Målet är att starta en social rörelse”

Förorten i centrum siktade högt och satsade på en sextio meter lång muralmålning i Husby. Förra veckan avtäcktes verket. Och nu siktar gänget bakom målningen framåt.

Det är en magnifik målning vi står vid. När Stockholms Fria Tidning träffade Saadia Hussain och Samira Yousef här i februari var väggen målad i en smutsrosa nyans. I dag är också Marco De Las Casas med, och nu pryds väggen av en himmel, stora händer och bubblor fyllda av bildberättelser. Det har varit en lång resa hit.

– Det är Stockholms största muralmålning, som har skapats kollektivt. Det är klart att vi själva har undrat ”hur fan ska det här gå”, men det känns så mäktigt att den här bilden inte går att få in i kameran ens, så stor är den. Tänk på att den är målad helt med penslar, med en stor process bakom, säger Saadia Hussain.

Allt som allt har över 250 personer varit med och arbetat med muralmålningen. Vädret var den största utmaningen. Men de har lärt sig mycket på vägen. Till exempel att inte ha för stora deltagargrupper i förberedelsearbetet. Då blir det svårt att verkligen kunna stödja och hjälpa.

Lika väl som målningen har ändrat karaktären på stadsrummet vi står i, har den ändrat attityder i Husby. Det ligger mycket glädje, nyfikenhet och stolthet i arbetet.

– Det roligaste var när vissa personer kom hit och inte hade en aning om vad de skulle göra eller ens trodde att de kunde göra konst. Och plötsligt ser du dem måla, tolka, berätta och tala abstrakt om konst, säger Marco De Las Casas.

– Jag håller med. Mångfalden i projektet har varit stor, med både barn och vuxna. Det finns vissa tuffa killar i Husby, som var rätt skeptiska och kaxiga i början. Men sen återkom de och fick känna lugnet själva när de stod och målade, säger Samira Yousef.

Medan vi står och pratar passerar människor som känner igen de tre från arbetet under sommaren. De är glada, ger komplimanger. Det har också kommit mängder med meddelanden och kommentarer till Förorten i centrum under veckan. Det är tydligt att många är glada över muralmålningen.

När SFT:s utsände står och fotograferar väggen kommer ännu fler personer och vill prata om den nya målningen.

– Jag är så glad för barnens skull, det är så stor skillnad jämfört med förut, säger en lärare som arbetar på skolan intill.

Med det här mastodontprojektet i ryggen borde framtiden se ljus ut för Förorten i centrum. Nästa projekt är faktiskt redan avklarat när den här artikeln trycks. Det är en muralmålning inomhus i Tensta. Ett annat projekt blir ett samarbete mellan två skolor, som ska måla tillsammans på Citybanans plank vid Odenplan.

– Nu har vi skapat flera muraler och samlat på oss erfarenhet. Därför vill vi arrangera en festival för att lyfta upp debatten i en internationell kontext. Hur skapar man sociala förändringar, kan man se resultat av de här projekten, vem äger det offentliga rummet? Sådana frågor vill vi diskutera, säger Samira Yousef.

– Det här är det sista året vi har stöd av Allmänna arvsfonden och då vill vi avsluta med en tillbakablick, men också blicka framåt. Vi ska nog jobba på en metodbok, som kan sprida det vi lärt oss, fyller Saadia Hussein i.

De har alltså ett år kvar på finansieringen. Men målet är naturligtvis att fortsätta. Att skapa förändring är ett långsiktigt arbete som kräver tålamod.

– Målet i längden är att det ska bli en social rörelse, säger Marcos De Las Casas.

Mikael Mildén

Fakta: 

Förorten i centrum

Förorten i centrum är en ideell organisation som grundades i Stockholm 2010 på initiativ av Ester Barinaga, docent vid Copenhagen business school. Tanken är att genom kollektiv muralkonst skapa plattformer för dialog och samverkan mellan människor med olika bakgrund, hemvist och identitet.

Projektet drivs med stöd av Allmänna arvsfonden och i samarbete med andra lokala aktörer, som stiftelser och bostadsbolag.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu