Göteborgs Fria

”Folk får kalla min musik vad de vill”

Deras musik är egentligen inte politisk men senaste skivan har onekligen en politiskt klingande titel. GFT har träffat Klabbe Hörngren, mannen bakom hyllade Klabbes Bank, som försöker reda ut begreppen.

Dagen efter releasespelningen för nya skivan Protect the Forest är Klabbe Hörngren ganska trött men trots det pratar han entusiastiskt om den lyckade spelningen och tanken bakom skivan. Titeln är minst sagt talande och ett budskap han verkligen har tänkt ut, att vi måste ta ställning och arbeta för miljön. Samtidigt ser han sig inte som en politisk musiker.

– Nej, jag tycker inte att politik och musik hänger ihop. Men samtidigt har jag väldigt mycket tankar och saker jag känner starkt för. Att de kommer med i musiken är inte så konstigt, jag är konstnär så det är klart att mina tankar avspeglas i min konst. Och ja, jag vill skydda skogen, säger han.

– Men det är ju såklart svårare att få fram sina tankar med instrumental musik, säger han med ett snett leende och menar att titlarna får tala istället.

Och där kommer miljön in i bilden, förutom titelspåret Protect the Forest finns låtar som Listen to Kirppu, en direkt uppmaning att lyssna på skogs- och miljökämpen Sebastian Kirppu.

Klabbe Hörngren hävdar ändå att det konstnärliga styr när det handlar om musiken och inte det politiska. Han pratar engagerat om den konstnärliga processen och om hur viktig utveckling är för hans skapande. Det märks också på Protect the Forest som är lite annorlunda mot deras tidigare skivor och ger intrycket av att vara mer experimentell. Något som är helt naturligt, säger han.

– Det är inget medvetet utan en del av utvecklingen som hela tiden sker och det är en självklar del av vårt konstnärskap.

Det är Klabbe Hörngren som skriver och arrangerar musiken i Klabbes Bank och därmed den som sätter mest prägel på soundet. Deras musik brukar gå under beteckningen jazz, något han egentligen inte har något emot men inte heller strävar efter. Att genreindela musik tycker han är ointressant.

– Det görs alltid efter egna preferenser, tycker han. Det går inte att etablera fasta genrer. Folk får kalla min musik vad de vill men allt runtomkring är skit samma för mig, huvudsaken är att jag och mitt band gör det som är rätt för oss. Jag går alltid in i den musikaliska processen med öppet sinne, man måste låta musiken få bli det den vill. Musik är för viktigt för att blandas ihop med fåfänga.

Han säger att han är ödmjuk inför musiken och känslorna kring den, och musik finns överallt, så det är bara att ta vara på den.

– Jag brukar se det som att det eviga jammet började med Big Bang. En öppen människa kan ta upp det och använda det i sin musik.

Det händer att han förvånar sig själv i skapandet och det tycker han bara är bra.

– När jag tänker ”Oj, har jag skrivit det?”, då brukar det bli bra, säger han och ler.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Queer filmfest intar London

Southbank i södra London kommer under tio dagar i mars att lysa i regnbågens färger. Det är dags för BFI Flare – London LGBT Film Festival, en av världens största hbtq-filmfestivaler.

Fria Tidningen

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu