Fria Tidningen

FARE kartlägger rasismen under EM

Det antirasistiska nätverket Football against racism kommer att bevaka varje fotbollsmatch under EM 2012 i Polen och Ukraina. Syftet är att kartlägga rasistiska slagord och symboler på läktarna, skriver tidningen Expo.

Arbetet kommer att ledas av den polska antirasistiska rörelsen Never again association. Efter varje match kommer en incidentrapport att skrivas och senare överlämnas till UEFA.

Expo rapporterar även att FARE har utbildat 7 000 volontärer som kommer att jobba med rasism och diskriminering i de inhemska ligorna efter EM.

Både Polen och Ukraina har ända ner i de lägre divisionerna problem med högerextremism på läktarna. Det är vanligt med rasistiska slagord mot mörkhyade personer och det förekommer Hitlerhälsningar på läktarna.

I en rapport från FARE som sträcker sig från september 2009 till mars 2011 rapporterades 133 rasistiska och nazistiska händelser från Polen och 63 i Ukraina. Vanligast är symboler på läktarna som hakkors, nazistiska dödskallar och kodord som zip file för sieg heil.

Annons

Rekommenderade artiklar

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

Vasaloppet bidrar till ett ojämställt Idrottssverige

Nästa helg är det dags för Tjejvasan, ett 30 km långt skidlopp från Oxberg till Mora. 10 000 kvinnor är anmälda, loppet är fullt och arrangörerna laddar för folkfest. Helgen efter är det Vasaloppet. Det är i mångas ögon det riktiga loppet, det är originalet från 1922 och det är loppet som var stängt för kvinnor i 56 år. Än i dag deltar enbart 10 procent kvinnor i Vasaloppet. Resterande del återfinns i damklassen. Men vad är Tjejvasan i relation till Vasaloppet om inte annat än en blek och mindre krävande variant?

Fria Tidningen

© 2016 Fria.Nu