Klas Lundström

Inledare


Klas Lundström
Fria Tidningen

Mediedrevets kreatur

I få sammanhang uppvisar samhället ett så kollektivt beteende som i drevets stormöga. Alla mot en, den som ”sviker övriga samhället”. ”Vi gör vårt jobb”, svarar reportrar på slentrianfrågan om ”rapporteringens befogenhet”, häckande utanför Socialdemokraternas partihögkvarter. Trånande efter Håkan Juholts avgång.

Det kollektiva drevet har på senare tid uppvisat en tilltagande styrka mot privatpersoner. En pojke övergavs utanför en idrottshall i Uppsala. Någon fann pojken, ringde med dennes mobiltelefon till fadern som oresonligt lät meddela att sonen kunde ”gå hem till Stockholm”. Han hade spelat för dåligt.

En polisanmälan damp ner, sociala medier föreslog offentlig avrättning av fäder som piskar sina barn i idrottshallar och ledande medier höll liv i frågan som blev underlag för löpsedlar, nätmobbning och opinionsundersökningar.

Här visade det sig snart att storyn saknade grund och substans. Ingen far hade (åtminstone inte utanför idrottshallen i Uppsala den lördagen) övergivit sitt barn. Pojken hade, visade det sig, inte ens någon mobiltelefon på sig, något samtal där fadern sade att pojken kunde ”gå hem” kunde alltså inte äga rum.

Men det dröjde innan medier tog reda på sanning bakom den ”bra nyheten”. SVT var drivande i rapporteringen och ledde opinionen som reste sig mot sadistiska innebandyföräldrar. Om SVT kunde misshandla rykten och påhittade storys av detta slag, vad kan då inte ha gått snett under punktmarkeringen av Juholt?

Var Juholts misstag av den art att han var tvungen att avgå? Få är fläckfria och ännu färre kan investera i olja och gas i konfliktregioner, vara utrikesminister och på köpet undvika drev. Därför kan det svaret avskrivas som orimligt, åtminstone i det här fallet.

Nej, det har handlat om något annat. Om något djupare, något mer oåtkomligt. Drevet segrar (för någon vinner alltid på ett drev) när en politiker inte främst lämnar sin post på grund av sanningshalten i förföljelserna.

Drevet segrar när någon inte längre orkar, ger upp och inser att värdigheten ifrågasätts, när personen i skottgluggen inser att den är värd ett bättre öde än att låta sig stympas framför smattrande kameralinser och hungriga vargar (förlåt, samhällsreportrar).

I Juholts fall har drevet uppvisat en obegränsad och säregen styrka – en närmast autonom brunn till kraft och nya idéer. Drevet hamnade mycket snart bortom mediernas kontroll, likt en resistent bakterie överlevde den på egen hand och kunde efter eget huvud bestämma kallbrandens utbredning och takt. Mediekonsulten Paul Ronge menar att drevet saknat motstycke och varit särskilt personinriktat: ”I medierna har han varit en lallande fåne.” K-G Bergström skrev i Expressen (18/1) om Juholt som den mest ”ovärdiga” partiledare han sett maken till.

Är det nyhetsreportrars roll att vara en opinionsbildande part i svensk inrikespolitik? Göran Greider, chefredaktör för Dala-Demokraten, underströk förra veckan sakernas tillstånd i brittisk inrikespolitik: Tony Blair satte sig i knät på mediemagnaten Rupert Murdoch, sålde ut partiets kärnfrågor och fick den nyliberala mediajätten att rapportera positivt om ”New Labours” politik inför jordskredssegern 1997. Har inte läckorna inifrån Socialdemokraternas slutna rum gjort samma långsiktiga misstag som Labour gjorde genom att sälja ut Juholt? Politiker som knyter andras snaror i samförstånd med medier inser sällan att de långtifrån vaccinerar sig själva mot framtida drev, riktade mot sig själva.

På längre sikt undergrävs den politiska demokratin av en underliggande, osynlig maktordning som allmänheten inte kommer åt. Ökat politikerförakt är att vänta till följd av drevets slutliga epilog: Juholts avgång. Han har sig själv att skylla i många avseenden, visst, men på det stora hela var härvan direkt iscensatt av politiska reportrar och högt uppsatta S-läckor som bjudit oss på svensk drevpolitiks lägsta vattenmärke.

Fakta: 

Klas vill gratulera Socialdemokraterna för att de inför hela Sverige visat hur lågt de har sjunkit när det gäller att fälla sin egen Caesar och bedriva medieprostitution på ett sätt vi aldrig skådat förut.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu