Debatt


Kristoffer Arponen
Fria Tidningen

Grymt, sa grisen

DJURRÄTT ”Världens bästa djurskyddslag.” Grymt!

Beslutsfattare, verksamhetsutövare inom grisnäringen och inte att glömma, konsumenter, lägger gärna ovan nämnda beskrivning på gällande djurskyddslag – den lag som syftar till att varje enskilt djur skall behandlas väl, skyddas från onödigt lidande och vistas i en miljö som främjar deras naturliga beteenden och hälsa. Grymt!

En yrande kött-nationalism gör sig hörd i vårt avlånga land, en innerlig kamp att mobilisera en kulturell kamp mellan ”vi”, som är snälla mot djur – mot ”de”, som struntar i att lagstifta djurskyddslagar, ”de” som ritualslaktar djur utan bedövning, ”de” som låter djuren lida, ”de” som inte har en lycklig Griseknoen. Grymt!

Det typiska förhållningssättet i vårt land, är att betala sig fri från sitt samvete. Termer som klimatanpassat, närproducerat och svenskt lockar konsumenter, ett bekvämt sätt att ignorera de fakta vad köttindustrin åsamkar på djuren samt miljön. Vi har nog alla sett de filmer och bilder som Djurrättsalliansen släppte i samband med jul 2009. Där en representabel andel av svenska grisuppfödningsfabriker uppmärksammades med avsky och skräck.

Idag 2011, uppmärksammas flera fall, nu senast huruvida hankultingar ska bedövas innan kastrering eller inte – kampen kan inte stanna vid dispositiva reformer, som även när de följes, innebär samma resultat – lidande och död. Det är skrämmande hur profitörernas kulturella konsumtions-vision sväljes med hull och hår av annars stolta svenska medborgare – bilden av den lycklige griseknoen är en lögn!

Det är på tiden att Sverige reser sig gällande djurrättsfrågan, anammar denna, och stolt kan vi uttrycka vilken grym djurskyddslag vi har som följes därefter. Grymt!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu