Fria Tidningen

HIF vill bli bäst även på miljö

Idrottsrörelsen är inte känd för att gå i täten vad gäller miljöfrågor, men Helsingborgs IF sticker ut hakan och säger att de ska "leda utvecklingen i miljösatsningen som en allsvensk förebild".


Fria sport har intervjuat Frederik Ericsson, informationschef på HIF, om hur klubbens miljöengagemang ser ut.
 
HIF har jobbat med miljöfrågor inom klubben sedan 2008 - varför väljer  ni att göra det?
– Det är ju självklart för att värna miljön. Vi hade folk inom klubben som var måna om detta i föreningen och som drog igång ett miljöarbete. Det har sedan levt vidare.

Vad vill du lyfta fram av de åtgärder ni gjort?
– Det är ett helhetspaket. Vi försöker öka medvetenheten och vikten av att till exempel källsortera då vi har sopsortering vid arenan och på kansliet. Det blir en signal till gemene man att sortera även hemma. Vi har också ökat cykelparkeringen för att minska bilåkandet till arenan och har bussar som går direkt till arenan i samma syfte. Vi har också ett energiprojekt där syftet är att minska energiförbrukningen på Olympia och på kansliet.

Är spelarna också involverade i miljöarbetet?
– De är informerade och jag hoppas att de tar åt sig av den informationen. Jag tycker att det finns en miljömedvetenhet bland spelarna men det är svårt att säga exakt hur det yttrar sig. Det finns till exempel en hel del spelare som cyklar till träningar och matcher, det tror jag inte är lika vanligt i alla klubbar.

Miljöfrågan är en ganska "sval" fråga inom idrottsrörelsen, forskare talar om frågan som bortglömd, varför är det så tror du?
– Jag upplever inte det så, men jag har ingen riktig överblick, vi koncentrerar oss på det vi gör.

På vilket sätt hade det hjälpt er om exempelvis Fotbollförbundet hade gått ut med riktlinjer kring hur man kan jobba med miljöarbete i sin klubb?
– Vi lever i en centralstyrd organisation så visst hade de gett ut riktlinjer och signaler till klubbarna hade det gett effekt. Sedan tar man ju till sig information på olika sätt och det finns olika förutsättningar i olika klubbar, till exempel var arenan ligger, men källsortering borde alla kunna införa.

Vad mer kan ni i HIF göra för att ytterligare förbättra ert miljöarbete?
– Det finns hela tiden mer att göra. För att spekulera lite så kan det vara att jobba mer med hur vi tar oss till och från matcher. Vi har långa bortamatcher i avlånga Sverige och även till Europa. Vi försöker ta bussar till de flesta matcherna, men annars flyg. Rent idrottsvetenskapligt kan man ju fråga sig om det är en så bra uppladdning inför en match att sitta still tio timmar i en buss.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.fria.nu/artikel/90703" target="_blank">”Miljöbiten har inte fått plats”</a><br><br>Läs mer om HIF:s miljöarbete <a href="http://www.hif.se/StandardPage.aspx?id=c274900c-33c5-4bdc-b6d4-93c69c182... target="_blank">här --></a> </h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu