Göteborgs Fria

Uppmuntran ledordet i ny skrivhandbok

Det finns numera många olika sorters kurser i skapande skrivande, men det går bra att sitta hemma själv och skriva också. Vägledning finns att få ändå, bland annat av Susanne Holmgren som nyligen har gett ut en handbok i skrivande. Hon utgår ifrån att alla kan, det är bara att våga sätta igång.

– Alla som vill har en rätt att uttrycka sig och alla har något att utveckla. Det är ointressant att prata om talang när det gäller skrivande. Alla kan hitta en ton, ett språk, säger Susanne Holmgren bestämt.
Susanne Holmgren är författare, poet, manuscoach och skrivarpedagog och har precis gett ut Dina ord, dina berättelser – handbok för vana och ovana skrivare som är inriktad på skönlitterärt skrivande. I den ger hon aspirerande skribenter redskap och tips för att utveckla skrivandet och metoder för att komma över hinder och spärrar. Hon menar att det ofta handlar om uthållighet och lust, och vill även visa att det inte är farligt att uttrycka sig i text.
– Mod är en viktig komponent, säger hon. Att våga kasta sig ut och inte vara rädd. Enligt min erfarenhet har alla en större kapacitet än de kanske tror.

Något som löper som en röd tråd genom Susanne Holmgrens pedagogik är uppmuntran, och hon tycker att det viktigaste är att peka på det som är intressant i en text.
– Det negativa får aldrig komma först, säger hon. Det är bara hämmande med en massa röda bockar i kanten. Mitt jobb går ut på att uppmuntra och att leverera kunskaper.
Dina ord, dina berättelser är indelad i kapitel utifrån olika frågeställningar och svårighetsgraden ökar successivt. Tanken är att boken ska guida under skrivprocessen.
– Det är en grundbok. Bredden är viktig och att den följer en anti-elitistisk tråd. Många tror att de inte kan och därför vill de inte, och där är det viktigt att gå in och uppmuntra. Dessutom kan även de som tycker att de kan behöva hjälp att komma igång. Och jag har medvetet valt att inte ha med exempel från några etablerade författare. Jag tycker inte att man ska jämföra sig med någon annan, säger Susanne Holmgren.

Samtidigt som hon trycker på vikten av allas rätt att uttrycka sig förnekar hon inte att alla kanske inte kan bli författare.
– Men det handlar inte om det. Bara för att man skriver behöver inte det betyda att man vill bli eller kommer att bli författare. Det viktigaste är att den som vill skriva gör det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Queer filmfest intar London

Southbank i södra London kommer under tio dagar i mars att lysa i regnbågens färger. Det är dags för BFI Flare – London LGBT Film Festival, en av världens största hbtq-filmfestivaler.

Fria Tidningen

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu