Fria Tidningen

Han är Sveriges hopp i Paralympics

För första gången på tio år kommer friidrottare med ett intellektuellt funktionshinder att åter få delta i Paralympics.

– Det känns fantastiskt. Paralympics är det största för en handikappidrottare, säger Jeffrey Ige, Sveriges största medaljhopp.

Den svenska truppen är just nu på Global games – den viktigaste tävlingen inför Paralympics i London nästa år. Global games har blivit den största tävlingen i världen för idrottare med intellektuella funktionsnedsättningar sedan de portades från Paralympics för mer än tio år sedan.

– Det var en del spelare i spanska laget i rullstolsbasket under Paralympics i Sydney år 2000 som fuskade och fejkade funktionsnedsättningar. Det gjorde att alla idrotterna för oss uteslöts, säger Annelie Svärdh, förbundskapten för svenska laget i Global games.

Sedan dess har det varit en kamp att komma tillbaka. Internationella paralympiska kommittén (IPC) beslutade om utestängning och under tio års tid har det gjorts flera forskningsprojekt för att säkerställa vilka deltagare som ska få medverka. Men nu är några idrotter alltså på väg tillbaka. Efter nya beslut i IPC är nu bland annat längd, kula och 1 500 meter med i Paralympics för denna grupp av idrottare. Friidrottaren Jeffrey Ige, största medaljhoppet för Sverige, är redan kvalificerad för Paralympics och siktar nu på guldmedalj i Global games.

– Det är det här jag har tränat inför och självklart vill jag göra bra ifrån mig och vinna, säger han på telefon från Italien till FRIA.

Tidigare i år satte han världsrekord i kula med 15,19 meter och han tror att det finns chanser till långa stötar även under Global games.

– Det är sent på säsongen och jag har tränat och tävlat mycket vilket gör att jag känner mig lite sliten. Men lite krut går det nog att ta ur och jag hoppas på uppåt 14–15 meter, säger han.

Jeffrey Ige är laddad inför Paralympics i London i september nästa år.

– Det är jättekul att vi är med igen. Paralympics är det största för en handikappidrottare. Att möta 50 000 på läktaren blir helt fantastiskt, säger han.

Annelie Svärdh berättar att dagarna före tävlingen i Global games har varit fyllda av intellektuella och fysiska tester för samtliga idrottare.

– Men det är något vi ser positivt på. Vi vet att det är en del av vägen tillbaka till Paralympics, säger hon.

Följ de svenska idrottarna i Global games på Facebook: Sök på “Friidrottslandslaget”.

Fakta: 

Fakta: Global games och Paralympics

Global games är en fleridrottstävling för idrottare med intellektuella funktionsnedsättningar och avgörs i Liguren, Italien 29 sept - 4 okt. I år deltar 200 aktiva från 26 länder. Sverige representeras av 12 idrottare i friidrott och simning.

Paralympics är handikappidrottens motsvarighet till de Olympiska spelen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu