”Samma trend inom elitlöpningen är långt borta” | Fria.Nu
Fria Tidningen

”Samma trend inom elitlöpningen är långt borta”

Just nu finns det ingen svensk elitlöpare som siktar på att tävla barfota i mästerskap. ”Europeer har ofta för dålig fotstyrka för att kunna tävla ordentligt utan skor”, säger Ulf Friberg, grenutvecklingsansvarig på svenska friidrottsförbundet.

Barfotalöpning finns enbart med som ett komplement till övrig träning inom långdistanslöpningen på elitnivå i Sverige slår Ulf Friberg på Svenska friidrottsförbundet fast.

– Då handlar det ofta om att jogga ner på gräs eller som träning för att stärka fotlederna, säger Ulf Friberg. 

Hos svenska löpare saknas tillräcklig fotstyrka och stabilitet i fotsulan för att tävla utan skor eller med så kallade minimalistiska skor.

– Men i afrikanska länder där vi ofta varit på träningsläger har vi träffat på löpare med en helt annan hållfasthet och stabilitet i fotsulan. Men för det krävs att man gått utan skor till vardags i många år, säger han.

Afrikanska löpare i junioråldern ses då och då springa i juniormästerskap utan skor. Men när de slår igenom får de ofta kontrakt med löparskor.

Ulf Friberg är väl medveten om den starka trenden inom motionsidrotten vad gäller barfotalöpning, men tror att det ligger långt borta inom elitlöpning.

– Det ligger väldigt långt borta, skaderisken är för stor för nordiska löpare, säger han. 

Fakta: 

<h2>Läs även: <a href="http://www.fria.nu/artikel/89538">Barfotalöpning stark trend inom motionsidrotten</a></h2>

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu