Strejk i serie A försenade den första omgången | Fria.Nu
Fria Tidningen

Strejk i serie A försenade den första omgången

Spelarstrejken i Italien har pågått i över en vecka utan att parterna kommer till en lösning. Att något liknande skulle ske i Sverige bedömer svenska spelarfacket som otroligt.

Dagen efter att spelarstrejken i Spanien nått en lösning gick spelare i serie A i Italien ut i strejk. Det var i slutet av förra veckan. Kravet från spelarnas sida är att slippa bli utestängda från träning i de fall då spelaren är på väg till en ny klubb eller helt enkelt ogillas av tränaren.

– Vi känner till ett antal spelare som fått sina liv förstörda på grund av klubbar som missbrukar den här regeln, säger Theo of Seggelen, generalsekreterare i internationella spelarfacket FifPro, i ett officiellt uttalande.

Spelarna kräver också att slippa betala en skatt som tillkommit sedan Italien hamnat i ekonomisk kris. Skatten ska vara riktad till höginkomsttagare i Italien.

I fansens ögon är spelarnas klagan kring det här absurd, enligt många italienska sporttidningar.

Gazzetta dello sport, Italiens största sporttidning, har jämfört Zlatan Ibrahimovics lön med en vanlig arbetare i Italien. Enligt tidningen tjänar han 920 gånger så mycket.

Att liknande strejker skulle ske i Sverige är mindre troligt. Men lösa förslag om spelarstrejker har föreslagits av olika spelare efter vårens och sommarens avbrutna allsvenska matcher. Bland annat uppmanade Dardan Rexhepi i Malmö FF till spelarstrejk i en intervju efter en match mellan Malmö och Djurgården i slutet av juli som avbröts efter en skandal där en supporter avfyrat knallskott från läktaren.

Gert Persson, ordförande i svenska spelarfackat SFS tror att en strejk bland svenska fotbollsspelare ligger långt borta.

– De uppmaningar som varit har nog varit något man slängt ur sig i stridens hetta, säger han.

Möjligheten att strejka genom spelarfacket finns om spelarna inte anser att deras säkerhet går att garantera på den aktuella arenan.

Gert Person känner dock till flera fall där spelare i Sverige blivit utestängda från laget vid exempelvis övergångar som är en del av konflikten i Italien.

– Men de fallen har lösts i skiljenämnden hos Svenska fotbollförbundet. säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu