Gröna partiet – ett välkommet initiativ | Fria.Nu
Lennart Fernström

Inledare


Lennart Fernström
Fria Tidningen

Gröna partiet – ett välkommet initiativ

Som en reaktion på MP:s vandring mot mitten har nu ett nytt grönt parti sett dagens ljus. Vad det kommer att bli av Gröna partiet återstår att se, både politiskt och organisatoriskt. Men helt klart är det ett välkommet initiativ. Det behövs både fler gröna krafter och mer radikala sådana.

Många miljöpartister – dock inte språkrören ska påpekas – anklagar nu Gröna partiet för att splittra den gröna rörelsen. Men om avhoppen blir en splittring eller en förstärkande breddning av den parlamentariska delen av den gröna rörelsen ser ut att vara upp till MP. Gröna partiet har i alla fall hittills varit tydliga med att de vill se samarbete och samverkan och inte ett sektkrig á la vänstern.

Tar MP den utsträckta handen och bjuder in Gröna partiet att verka tillsammans med MP, då kan det bli den breddning som man länge talat om, men som hittills bara inneburit att partiet förflyttat sig mot den partipolitiska mitten. Bort från tillväxtkritik, bort från medborgarlön, bort från kärnkraftsmotstånd, bort från pacifism och det mesta annat som ingår i den gröna idén.

Tar inte MP emot gröna partiets inbjudan bör gröna partiet söka andra allianser. Tillsammans med Feministiskt initiativ, Piratpartiet och andra utmanare till de stora skulle ett mycket intressant regnbågsalternativ kunna spränga fyraprocentsspärren i nästa val.

Hur som helst är det bara att önska det nya partiet lycka till. Det finns ett stort grönt tomrum i svensk politik för partiet att fylla.

Fakta: 

Lennart glädjs åt det tyska beslutet, men tycker samtidigt att det är smått pinsamt att det inte finns ett enda parti i Sveriges riksdag som vågar gå lika långt som den konservativa regeringen i Tyskland.

Annons

© 2018 Fria.Nu