Klubbhusbrand i Göteborg var anlagd | Fria.Nu
Fria Tidningen

Klubbhusbrand i Göteborg var anlagd

Under påskhelgen brann division två-klubben Utsiktens BK:s klubbhus ner till grunden. Det var drygt en månad efter att Anton Hysén, som spelar i klubben, kom ut som homosexuell. Men polisen ser inga kopplingar mellan händelserna.

– Vi har fått bekräftat att branden var anlagd. Det var det vi allra minst ville höra. Nu kommer det olika spekulationer kring många olika anledningar till branden, säger Björn Jarkvist, klubbens ordförande.

Han vill inte gå in på om det kan ha att göra med Anton Hysén eller ej.

– Vi har inte haft några problem under matcher eller liknande. Vi har inga ovänner vad vi vet och har själva ingen aning om vem eller vilka det kan vara som tänt på eller varför, säger Björn Jarkvist.

Området Ruddalen, där klubbstugan ligger, är lite ensligt beläget och det har hänt förut att klubbhus i närheten har råkat ut för skadegörelse eller bränder. Utsiktens BK har dock aldrig råkat ut för något större förrän under påskhelgen, då hela klubbhuset brändes ned till grunden. Ingen befann sig i huset då, och ingen människa kom till skada.

Polisen har hört vittnen och har även skickat in föremål från brandplatsen till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium. I nuläget finns inga misstänkta.

Är det möjligt att branden kan ha kopplingar till att Hysén kom ut som homosexuell för en kort tid sedan?

– Vi jobbar helt förutsättningslöst. Vi ser ingen koppling till det i nuläget, säger Håkan Jarnevall, förundersökningsledare hos Polisen.

Kaj Heino, RFSL Göteborg, tycker att det är viktigt att avvakta vad polisen kommer fram till i förundersökningen och om de griper någon.

– Om det sedan visar sig att det finns homofobiska motiv bakom branden är det viktigt att alla sluter upp, inte bara klubben själva, och visar öppet att detta är helt fel, säger han.

Han poängterar att herrfotbollen är ett av de sista stora fästena för maskuliniteten.

– Man önskar att det skulle gå obemärkt förbi att en manlig fotbollsspelare kommer ut som homosexuell, men där är vi inte i dag, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu