Fria Tidningen

Få diskrimineringsfall inom idrott går till DO

”Nya” Diskrimineringsombudsmannen bildades för nästan exakt två år sedan. FRIA har granskat samtliga ärenden sedan starten som rör idrott. Men de flesta anmälningar tas inte upp.

– Idrottsklubbar hamnar som regel utanför lagstiftningen och anmälningar kan därför ofta inte prövas av DO, säger Anna Fritshammar, jurist på DO.

Är du amatöridrottare och blir diskriminerad av din idrottsklubb har du små möjligheter att få ditt fall prövat av Diskrimineringsombudsmannen, DO. Därmed grusas dina möjligheter att få förlikning eller att fallet tas upp i rätten.

Detta beror på hur diskrimineringslagstiftningen är uppbyggd.

– Ideella verksamheter omfattas inte. Det som omfattas av lagen är om det finns ett anställningsförhållande mellan en arbetsgivare och en arbetstagare eller en enskild individ som vill köpa en tjänst av en näringsidkare. Diskriminering mellan två spelare omfattas inte, säger Anna Fritshammar, jurist på DO.

Sedan 1 januari 2009 är det endast sex fall som rör idrott som tagits upp av DO och som lett till förlikning eller domstolsavgörande. Fyra av fallen rör religiös eller etnisk diskriminering, ett fall rör diskriminering på grund av funktionshinder och ett fall rör könsdiskriminering. Inget fall rör till exempel sexuell läggning.

Malinda Flodman, pressekreterare på RFSL, tror att det finns ett stort mörkertal.

– Det finns en jargong inom idrotten, folk vågar inte komma ut och då går det ju heller inte att bli diskriminerad, säger hon.

Christer Pallin, jurist på Riksidrottsförbundet, är inte förvånad över att det är så få anmälningar.

– Idrotten jobbar jättemycket med värderingsfrågor, idrotten ska inte vara diskriminerande och är inte diskriminerande. Fem fall är fem för mycket, säger han.

De fall som har tagits upp av DO som rör idrott är följande:

• 2006: En kvinna i Malmö nekades träna aerobics för att hon bar huvudduk. Tingsrätten dömde idrottsföreningen att betala 5 000 kronor i skadestånd. Föreningen har ändrat sina regler och tillåter nu kvinnor med huvudduk att träna.

• 2007: Två kvinnor i Malmö utsattes för religiösa trakasserier på sin arbetsplats Friskis och Svettis. Kvinnorna är muslimer och bär huvudduk.

• 2007: En romsk man nekas att köpa träningskort till en bad- och friskvårdsanläggning i Örebro. Mannen kom till gymmet i sällskap med en kvinna klädd i traditionella romska kläder.

• 2007: En funktionshindrad man ville åka Vasaloppet med sitski-utrustning – ett slags kälke monterad på skidor – men nekades. Ett av skälen som angavs var att man inte får använda hjälpmedel i Vasaloppet enligt Skidförbundets regler. Efter förlikning får nu mannen åka Vasaloppet.

• 2008: En 15-årig flicka i Göteborg fick inte vara med och spela fotboll i Toleredsskolans fotbollslag mot lärarna med motiveringen att ”tjejer ska spela volleyboll och killar fotboll”. DO träffade en förlikning med Göteborgs stad som fick ersätta flickan med 15 000 kronor.

• 2008: En kvinna i Göteborg nekades att träna självförsvar för att hon bar huvudduk. Utfallet av anmälan blev en förlikning med den berörda föreningen, vilket öppnade upp för muslimska kvinnor att träna med huvudduk.

Fakta: 

Fakta: DO

Diskrimineringsombudsmannen bildades den 1 januari 2009 genom att de fyra diskrimineringsombudsmännen jämställdhetsombudsmannen, ombudsmannen mot etnisk diskriminering, handikappombudsmannen och ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning slogs samman till en myndighet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu