Ylva Lundkvist

Inledare


Ylva Lundkvist
Fria Tidningen

Överklaganderätt passar inte Björklunds auktoritära skola

I onsdags överlämnades den statliga utredningen Riktiga betyg är bättre än höga betyg – Förslag till omprövning av betyg till utbildningsminister Jan Björklund. Utredningen konstaterar det faktum att lärare ibland utdelar felaktiga betyg och kommer fram till att det därför vore rimligt att elever ges rätt att överklaga slutbetyg.

Förslaget har fått positiva reaktioner från bland andra Lärarnas Riksförbund och Sveriges elevråds centralorganisation. Om betyg ska finnas kvar borde de precis som andra myndighetsbeslut vara möjliga att överklaga. Att betygen upplevs som rättvisa är extra viktigt nu när alliansregeringen tagit bort möjligheten att förbättra redan godkända betyg på Komvux.

Men den gamle majoren Björklund är som vanligt inte intresserad av vetenskap, rättvisa eller demokrati när det kommer till skolpolitiken. I Björklunds idealskola ska ju elever fostras till att okritiskt lyda auktoriteter. Att ge ungdomar möjlighet och makt att ”mopsa sig” och ifrågasätta lärares beslut skulle ju kunna leda till något så hemskt som att elevdemokratin ökar. Dessutom verkar det vara en viktig princip för ministern att de stämplar man får som 15-åring nödvändigtvis måste följa en hela livet. Utbildningsminister Björklund sågar alltså förslaget om införande av rätten att överklaga betyg.

Än en gång visar Björklund att han i rollen som utbildningsminister förtjänar betyget icke-godkänt.

Fakta: 

Ylva hör på radion om naturkatastrofer i Australien, Sri lanka och Brasilien och undrar om undergången redan har börjat.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu