Ta dig tid att bli kär i Nanna Johansson | Fria.Nu
Fria Tidningen

Ta dig tid att bli kär i Nanna Johansson

Med dräpande humor skildrar Nanna Johansson manlig makt och hur vi matas med heteronormativiteten. Först tycks hennes serier enkla, fula och lite äckliga, men ta dig tid att bli förälskad. Efter omsorgsfull läsning växer de och enkelheten djupnar, fult blir snyggt och äckligt äkta.

Precis som i föregångaren Fulheten vänder Nanna Johansson i Mig blir du snart kär i effektivt på de traditionella könsrollerna. I ett talande exempel tecknar hon sig själv i övre medelåldern med författarkarriären bakom sig. Hon utnyttjar unga studenter och drar sig tillbaka med en fyrtio år yngre man som ser efter henne. Börjar måla, blir känd för sina akvareller och får gator uppkallade efter sig.

Tillsammans med recensionsexemplaret medföljer ett brev: ”Hej Nanna Johansson! Du är så jävla bra, vi älskar dina serier! Och du är snygg också! Får vi chans på dig? Snälla, snälla! PS. Kan du inte skicka ett ex av din nya bok, vi vill så himla gärna recensera den!”. Nanna svarar: ”Tack för brevet! Här kommer boken. Puss/Nanna”. Det är roligt och kaxigt och jag kommer att tänka på ett brev jag fick av en klasskompis i tioårsåldern där det stod ”Får jag chans på dig snälla söta sockerpulla. Svara ja, nej eller kanske”. Till skillnad från Nanna svarade jag ”nej”, och om jag inte minns fel fick min kompis ett likadant brev.

I detta andra album fördjupar sig Nanna Johansson i egocentrismen, visar hur självgodhetens fula tryne gör oss oförmögna att se den andra och dennes behov i till exempel en kärleksrelation eller ett vänskapförhållande. Det är träffsäkert, som när uteliggaren säger: ”Vill damen avvara några kronor till en hemlös?” och damen svarar ”Men herregud, vad vill du ha härnäst? Ett drägligt liv och tak över huvudet?”.

Mig blir du snart kär i påminner mycket om debutalbumet men Nanna Johansson har blivit jämnare i sitt uttryck. Ändå saknar jag ibland spretigheten, som kunde ta sig uttryck i ett inscannat blad med en snabbt tecknad, proportionellt förvrängd gubbe och pratbubblan ”sköt om mig”. Omslaget pryds av en tecknad Nanna som slickar på en klubba med genomborrande blick. Precis som innehållet är det humoristiskt, fulsnyggt och uppfordrande.

Fakta: 

<h2><em>Mig blir du </em><br><em>snart kär i</em><br>är utgiven på<br>förlaget Kolik.</h2>

Annons

Rekommenderade artiklar

Romska sagor – nu på svenska

Troligen är det första gången som romska, muntligt berättade sagor nu finns tillgängliga på svenska. Fria har talat med Monica Hirsch, journalist och redaktör för boken Det var en gång det som inte var.

Fria Tidningen

100 år av starka kvinnor

Fyra systrar är sista boken av tio om systrarna Andersson. Författaren Solveig Olsson-Hultgren har skrivit dem på lika många år. Hon är glad att äntligen ha rott serien i land.

Fria Tidningen

Hen i barnboken – till vilken nytta?

Olika och Sagolikt är normbrytande barnboksförlag båda två, men de har skilda synpunkter i hen-debatten. ”Hen blir ett tredje sätt att jobba för att visa barn i barnböcker”, säger Marie Tomicic på Olika. ”Barn ska få möjlighet att vara så öppna och fria som möjligt och hen inskränker detta”, menar Anette Skåhlberg på Sagolikt.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu