Photoshop – diktatorns bäste vän | Fria.Nu
Fria Tidningen

Photoshop – diktatorns bäste vän

En statlig egyptisk tidning har nyligen manipulerat en bild av president Hosni Mubarak så att han framstår som både snabbare och piggare än kollegorna Obama och Netanyahu.

Egyptens regimkritiska bloggare har fått en hel del uppmärksamhet de senaste åren, men nu har ”cyberdissidenterna” fått en värdig utmanare: Mubaraks PR-män har upptäckt Photoshops fantastiska potential. Nu avslöjar bloggaren Wael Khalil hur den statliga tidningen Al-Ahram manipulerat en bild från fredssamtalen i Washington för att visa Mubarak i täten, framför såväl Abbas och Netanyahu som Obama.

Frågan är om detta bara är ett utslag av överdriven nit från redaktörernas sida, eller om det bottnar i en oro för att originalbilden – där en blek Hosni Mubarak går lite snett bakom de andra statscheferna, som om han inte riktigt orkade följa med i deras takt – skulle orsaka nya spekulationer om den åldrande presidentens sviktande hälsa.

Men vad bildmanipulationen också vittnar om är kanske Mubaraks behov av att framstå som en viktig spelare i Mellanöstern i allmänhet och Israel-Palestinakonflikten i synnerhet. Det är extremt talande att ledaren för arabvärldens folkrikaste land måste ta hjälp av Photoshop för att framställa sig som en viktig aktör i regionen.

Annons

Rekommenderade artiklar

Umeå skriver kvinnohistoria

I samband med kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 öppnar Sveriges första kvinnohistoriska museum. Men redan nu tjuvstartar museet med utställningen Helt sjukt, om jakten på makt och inflytande inom vårdsektorn.

Fria Tidningen

Fundamentalisternas spegelbild

SD varnar för västerlandets undergång och ser fienden överallt. Det har blivit dags att dra fram Sverigedemokraternas paranoida idéer om civilisationskrig i ljuset, skriver Per Björklund.

Fria Tidningen

Ideologidebatten slår i budgettaket

Uppståndelsen kring Vänsterpartiets nygamla kritik av den strikta budgetdisciplinen visar hur mycket partiernas ”taktiska” val påverkar förutsättningarna för det politiska samtalet, skriver Per Björklund.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu