Fria Tidningen

Samelandslaget laddar för comeback

Inget världsmästerskap och ingen turnering i Brasilien som planerat.

Samelandslaget har tillfälligt tappat sin gloria, men många hoppas på comeback.

Viva world cup, världsmästerskapet i fotboll för minoritetsfolk, avslutades på ön Gozo utanför Malta den femte juni i år.

Vann gjorde Padania efter att ha besegrat Kurdistan med 1–0 på herrsidan och Gozo med 3–0 och 4–0 på damsidan.

Viva world cup spelas för fjärde gången och kvalité på både arrangemang och matcher höjs varje gång tycker Håkan Kourak, som sitter i styrelsen för NF Board, som arrangerar turneringen.

– Jag har mest positiva intryck med mig från Malta. Matcherna höll hög klass, säger han och nämner att flera av Gozos spelare även spelar i maltesiska landslaget. Fem spelare i Kurdistan spelar till vardags i irakiska mästarlaget Arbil, som bland annat spelar i asiatiska champions league.

Men vad hände med Samelandslaget?

Laget var en av initiativtagarna till turneringens födelse, vann 2006 och värd för hela arrangemanget 2008. I år var de inte med.

Ann Kristin Utsi, vice ordförande i samiska fotbollsförbundet, anger två orsakar till att man inte var med.

– Dels var det av ekonominska skäl. Att skicka en hel trupp skulle kostat 1,5 miljoner och det är pengar vi inte har. Dessutom var det svårt att samla spelarna under pågående seriespel. De är utspridda i olika klubbar i Finland, Norge, Sverige och Ryssland.

Nya styrelsen prioriterade därmed att åka till Brasilien på en turnering för minoriteter, men även det grusades.

På Facebook uttrycker supportrar sitt missnöje och besvikelse över styrelsens prioriteringar. Håkan Kuorak som varit ledare för samelandslaget under många år döljer inte sin besvikelse.

– Det är jättetråkigt att inte Samelandslaget var representerade, säger han.

Om man kommer att vara med på seniornivå vid nästa Viva world cup är högst osäkert.

Nästa turnering kommer att hållas i Kurdistan år 2012. Vid sidan av seniorturneringen kommer det för första gången att anordnas ungdomsturnering för 10–12-åringar. Hittills är det tre lag som är anmälda: Tibet, Kurdistan och Samelandslaget.

– Där vet jag att vi är med, för det är jag själv inblandad i, säger Håkan Kuorak.

Fakta: 

Fakta: Viva World Cup

Viva World Cup, VWC, är en internationell fotbollsturnering organiserad av NF Board, som är en paraplyorganisation för lag som inte är med i internationella fotbollförbundet Fifa.

VWC arrangerades i Occitanien i sydfrankrike första gången 2006. Efter det i Gällivare i Sverige 2008 och Padania i Italien 2009.

Nästa VWC blir i Kurdistan i Irak år 2012.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bojkottkampanj nagel i ögat för svensk hockey

I skuggan av segeryran efter förra helgens svenska VM-guld i herrhockey bedriver människorättsaktivister kampanj mot nästa års VM i Vitryssland.

– Vi uppmanar svenska hockeylandslaget att inte spela med diktatorn Lukasjenko, säger Martin Uggla från kampanjgruppen.

Fria Tidningen

Prispengar lika för herr och dam

Många svenska cykeltävlingar har gjort sin läxa och jämnat ut prissummor mellan herr- och damelitklasserna. En tävling sticker dock ut i mängden, Cykelvasan.

Fria Tidningen

Hon trampar på machoidealen

Lisa Ström har två stora mål denna tävlingssäsong. Vinna SM-guld i cykelcross och krossa patriarkatet.

Fria Tidningen

Landslagen spelar regelbundet mot diktaturer

Svenska fotbollslandslag har sedan 2011 spelat minst 17 landskamper mot länder som allvarligt kränker mänskliga rättigheter. Under året spelas matcher mot bland annat Azerbajdzjan, Nordkorea och Vitryssland.

Fria Tidningen

Han följer sitt lag på distans

Palestinska herrlandslaget klarade sig vidare i internationella Challenge cup som spelas i Nepal. Avancemanget öppnar för lagets första deltagande i asiatiska mästerskapen.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu