Hopp om fred lever trots kaos i Gaza | Fria.Nu
Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Hopp om fred lever trots kaos i Gaza

Den senaste veckans utveckling i Gaza med våldsamma sammandrabbningar mellan militanta palestinska grupper är mycket farlig och nu måste omvärlden agera för att kaoset inte skall utvecklas till någon form av inbördeskrig.

Parlamentsledamoten Mustafa Barghouthi som tillhör den oberoende oppositionen besökte Sverige under veckan bland annat för ett samtal med utrikesminister Carl Bildt. I ett möte med svenska parlamentariker från alla riksdagspartier vädjade han om politiska initiativ för att lugna situationen.

- Palestinierna behöver inte välgörenhet i form av mat från FN, utan de behöver sina löner så att den ekonomiska utvecklingen kan komma i gång, sade han bland annat. Välgörenheten tar död på ekonomin och skapar frustration hos människor.

Över 160 000 offentliganställda har inte fått någon lön på tio månader, men arbetar ändå. Några lärarstrejker har organiserats, men nu har man återgått till att arbeta obetalt för att inte barnen skall lida mer. Mustafa Barghouthi anser att EU och Sveriges beslut att bojkotta den demokratiskt valda regeringen är olyckligt och att det har bidragit till ökat lidande för palestinierna, men menar samtidigt att det är upp till varje land att bestämma över sina skattepengar. Att Israel håller inne med flera miljarder av de skatter de samlat in för palestiniernas räkning är däremot kriminellt och borde leda till kraftfulla protester från omvärlden. Han påminde också om att över 30 folkvalda palestinska parlamentsledamöter och ministrar fortfarande sitter i israeliska fängelser utan att ha fått någon rättslig prövning.

Mustafa Barghouthi tror inte att ett inbördeskrig i Gaza ligger i någons intresse, det skulle inte vara en lycklig utveckling för vare sig Hamas eller Fatah, utan leda till en total kollaps av det palestinska styret. Han skojar om att han brukar anklagas för att vara allt för optimistisk när han fortfarande tror att en fredsprocess är möjlig. Men som medlare mellan fraktionerna tycks hans envisa optimism gett resultat. Om allt går som planerat kommer president Mahmoud Abbas hålla ett tal under lördagen för att förklara den palestinska ståndpunkten. Presidenten kommer att sträcka ut en hand till omvärlden och till Israel för att visa att en lösning på konflikten är möjlig. Mustafa Barghouthi menar att det finns en enighet kring att en oberoende palestinsk stat skall bildas på Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem, vilket utgör 22 % av det historiska Palestina. Att palestinierna skulle kompromissa ytterligare om mark, är däremot uteslutet. Den historiska kompromissen är redan gjord, bosättningarna och muren måste bort och stulen mark måste återlämnas. Om en samlingsregering där Hamas ingår, officiellt presenterar ett sådant ställningstagande, måste det leda till ett omedelbart stopp på sanktionerna eftersom det tyngsta skälet varit att Hamasregeringen vägrat erkänna Israel.

Det är nu avgörande att omvärlden ställer sig bakom ett sådant initiativ till hundra procent, så att den akuta situationen kan lugnas och en fredsprocess komma igång. Och den här gången måste den fyllas med innehåll från början. Den så kallade Färdplanen för fred som var det senaste fredsinitiativet från EU, FN, USA och Ryssland, och som Sverige brukar hänvisa till, menar Barghouthi, förvandlades till ett tomt skal för att dölja avsaknaden av en levande fredsprocess.

ANNONS

© 2022 Fria.Nu