Debatt


SUF Uppsala och Planka.nu -
Fria Tidningen

Rapport från nolltaxedagen

Förra lördagen firade vi nolltaxedagen i Uppsala genom att hänga upp snören med klädnypor på som kan användas för att dela med sig av biljetterna när man åkt färdigt på dem. Vi satte upp ”tvättlinorna” vid Resecentrum, Stora torget och Stadshuset. I samband med det delade vi flygblad till förbipasserande, resenärer och busschaufförer.

Vi uppmanar alla att göra det till en vana att när tillfälle ges ge sin använda biljett till någon som väntar på bussen, oavsett om det finns klädnypor uppsatta eller inte. På så sätt hjälps vi åt att göra kollektivtrafiken lite billigare, i väntan på att den ska bli avgiftsfri!

Diskutera de viktiga frågorna i stället!

Det är inte klädsamt för ett civiliserat samhälle att blunda för verkligheten!

Istället för att prata om RUT och ROT ska vi helst prata om det som gör ont i människors hjärta och som påverkar självförtroendet. Det måste göras, om vi vill hitta sätt att inge framtidshopp och få såren att läcka, ingen mår bra av att känna sig svag, bortglömd och, som om det inte räckte, anklagad för att missbruka de så kallade bidragssystemen, det vill säga de gemensamma försäkringarna.

Därför:

• Vore det inte bättre med tidsgränser för när samhället senast ska börja stödja individen istället för att fundera ut nya gränser och tidsbegränsa individens trygghet? Det ska väl inte straffa sig att vilja jobba, det ska väl gå att höja sjukersättningen så att dubbelbestraffningen upphör.

• Vore det inte bättre med aktiva och snabba insatser för att vidareutbilda de som behöver det då arbetslösheten är nästan 10 procent? “Lyftet” som vår borgerliga regering utlovade skulle ge 130 000 praktik platser gav 20! Det är inte seriöst att först avskaffa plusjobben, komvuxplatser, höja arbetsgivaravgifter för småföretag, halvera arbetsmarknadsutbildningen och sedan klia sig och undra vad som gick fel.

Ett civiliserat och solidariskt samhälle bygger på tanken att man inte måste, utan att man vill dela med sig. Tyvärr verkar det vara så att högern aldrig kanpå djupet förstådenna solidariska tanke . Tanken som innebär att jag gärna avstår från mer pengar i plånboken om vännen, grannen, systern, dottern, mamman, också får det lite bättre. Att jag inte tycker det är svårt att avstå för att öka tryggheten hos fler runt omkring mig, för då ökar tryggheten hos alla och då mår vi bra! Det är den politik som jag vill se av en rödgrön regering efter valet!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu