Stockholms Fria

Shortbus handlar främst om USA

Vad är USA? För Shortbus-regissören John Cameron Mitchell är det drömmen om frihet, att få vara den man är och leva med vem man vill. SFT har träffat Mitchell för ett samtal om elfte september, sex och utanförskap.

Shortbus börjar med en scen från Ground Zero – en scen man lätt glömmer bort. För mig som svensk blir det svårt att koppla Shortbus till USA:s inrikespolitiska klimat just nu. För mig handlar den mer om min sexualitet och om allt som omger den.För John Cameron Mitchell, som regisserat filmen, är Shortbus först och främst en film om USA.Det är en film om att göra som de tidiga nybyggarna – bygga sig ett samhälle på ny mark, att skapa en egen värld när man själv inte passar in – att översätta amerikanskheten och göra den till sin egen.– För mig handlar filmen om Amerika. Den handlar om frihetsgudinnan. Om att vara en flykting – om att inte passa in och om att starta ett eget samhälle. Det var därför vi lät en kille sjunga nationalsången in i en annan killes arsle, säger Mitchell.

Den elfte september beskrivs i filmen som det enda verkliga som många unga har fått uppleva. Men det är svårt att förstå kopplingen mellan bögsex och USA:s krig mot Irak. Ju mer jag pratar med Mitchell, desto mer självklar blir kopplingen.– Efter den elfte september har det blivit ännu viktigare än tidigare för vårt land att framstå som en homogen enhet. Det har blivit viktigare att ta bort allt som inte passar in, att kväva kritiker, motståndare och outsiders. Men för mig handlar USA om frihet, det handlar om att få vara den man är och om att få leva tillsammans med vem man vill.John Cameron Mitchell växte upp lite överallt i världen. Hans pappa tillhörde armén och familjen flyttade med på flera av hans resor. Nu har Mitchell bott i USA i nästan sexton år, han antar att han numera kan klassas som en true New Yorker.

Vad ser du för skillnader och likheter mellan din förra film Hedvig and the angry inch och Shortbus?– Det är ju väldigt olika filmer i det att Hedvig är en rockmusikal, Shortbus är något helt annat, men båda filmerna handlar mycket om ensamhet. Både musik och sex är ju väldigt internationellt, jag tror att det är de enda två internationella språken! I Shortbus använder vi ofta sex som en metafor – sexet är lite som sångerna i en musikal.

Både sexet och kropparna i filmen är queerpolitiskt korrekta. Även om queerheten är antinormativ, finns det inte en risk att man gör nya normer? Den feta tjejen i filmen känns lite som de svarta familjerna i Ikeakatalogen, det känns som om hon är där för att visa på öppenhet och statuera exempel?– Det beror på hur man ser det. Jag har fått kritik för att jag har för snygga människor i filmen också, att alla män har stor kuk och så, men det har de faktiskt inte. Jag antar att många som gick på audition var sådana som tycker om sina kroppar och som gärna visar upp dem, men det var inte deras kuk jag kollade in på audition. För mig är det viktigaste att allt känns bra när man gör film, många av dem som hade sex i filmen var par som brukar ha sex i vanliga fall. James och Jamie är till exempel tillsammans på riktigt också.

Du har själv sex i filmen...– Ja, jag kan inte begära av mina skådespelare att de ska ha sex på film och sen inte ställa upp själv.

Skulle du kunna göra ren porrfilm också?– Ja. Det behövs mer spontan porr, utan normer och krav. Sex skildras annars nästan uteslutande negativt på film i dag, det behövs en motpol. När det gäller sex vet man ju aldrig vad som ska hända, jag vill ha porr som kan överraska också. Mycket av den porr som görs i dag visar sex helt utan känslor och även om sex kan vara skilt från kärlek så tror jag att det är bra att visa på kärleksfullt sex också.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Anna Nicole är död - leve Aftonbladet!

Anna Nicole Smith är död. Det var torsdagen den 8 februari som Smith föll ihop på ett hotellrum i Florida. Smith har tillryggalagt en lång karriär som modell, men även som hemmafru (en yrkeskategori som en mycket hög andel av USA:s medborgare tillhör).

Stockholms Fria

Weisberg gör Fi:s program till praktik

Aftonbladet gör klippdockor, media skvallrar om personkonflikter och 1600-talsbegreppet 'häxjakt' får chans till en revival. Varför är Feministiskt initiativ ett så stort hot och för vem?

Stockholms Fria

Svår balansgång att göra ungdomsfilm

Emma Hamberg och Hella Joof är lika exalterade båda två. Vi träffas några timmar innan Linas kvällsbok gör premiär på vita duken och det riktigt känns hur det pirrar i magen på dem. För Emma Hamberg har det svåraste varit att inte få sväva ut så mycket när hon gjort om sin bok till filmmanus.

Stockholms Fria

Märkligt att möta ikoner

Han har gjort över 60 filmer, jobbat med storheter som Andy Warhol och inspirerat band som Army of Lovers. Elinore Lindén Strand har träffat en ikon: gayregissören Rosa von Praunheim. Det blev allt annat än ett lyckat möte.

© 2024 Fria.Nu