Fria Tidningen

”De kommer inte agera om vi inte tvingar dem till det”

Klimatrörelsen måste sluta prata om uppoffringar och börja prata om jobb. Utan stöd från vanligt arbetande folk i hela världen kommer nämligen ingenting att hända. Det menar den brittiske författaren och socialistiske aktivisten Jonathan Neale.

Jonathan Neale är på gott humör när FRIA träffar honom på det alternativa Klimatforumet i DGI-byen, där han just ska tala på ett möte. För några timmar sedan marscherade uppemot hundratusen människor på Köpenhamns gator för ett rättvist klimatavtal, och den brittiske klimataktivisten är närmast lyrisk över den massiva uppslutningen. Den 12:e december 2009 kommer att bli ihågkommen som en historisk dag, menar han.
– Det här är början på något stort. Om 40 år kommer dina barnbarn att fråga om du var i Köpenhamn. Vi har visat att vi är en rörelse på gatorna, mot regeringarna, en rörelse som är global och finns i alla länder, säger han.

Jonathan Neale är aktiv inom brittiska Campaign against Climate Change, en koalition av NGO:er, akademiker, fyra nationella fackförbund och över 600 fackliga aktivister. Förra året gav han ut boken Stop global warming, change the world och nyligen var han med och tog fram rapporten One million climate jobs now. Den senare beskriver han som en detaljerad plan för att anställa en miljon britter för att utföra klimatarbete: renovera och isolera byggnader, bygga ut kollektivtrafiken, och täcka hela Storbritannien med alternativa energikällor.
– Men det här är inte bara en rapport eller en formell policy för fackförbunden. Vi menar det verkligen, och tänker slåss för att tvinga regeringen att genomföra vår plan, säger Jonathan Neale bestämt.

Hur ska en sådan satsning finansieras?
– Genom att staten betalar för det. I en depression med massarbetslöshet, som vi befinner oss i nu, måste staten sätta folk i arbete för att ekonomin inte ska förvärras. Vi vet vad som händer om den inte gör det – samma sak som hände i USA, Storbritannien och Tyskland efter 1929. Vi vet också att pengarna finns. När bankerna behövde pengar fanns de där. Då kunde den amerikanska centralbanken skaka fram 400 miljarder dollar på en dag. Den brittiska regeringen har redan gett mer än 200 miljarder pund till bankerna – pengar som kommer att vara förlorade för alltid. Vi ber om 20 miljarder pund per år i tio år, det är allt som behövs.

Jonathan Neale har kommit till Köpenhamn med ett tydligt budskap till klimatrörelsen: Den kommer aldrig att lyckas om den bara pratar om de uppoffringar som krävs för att stoppa klimatförändringarna.
– I miljörörelsen finns en tradition av att prata om uppoffringar, men ingen tror på allvar att det kommer att fungera. Det finns ingen miljöorganisation i de rika länderna som skickar folk till landsbygden i Kina och ber folket där att göra uppoffringar. För att vi ska lyckas behövs entusiasm och aktiv mobilisering, inte bara här i den rika världen utan också bland bönder och arbetare i Indien och Kina. Utan det kommer vi ingen vart.
– Problemet är att efter 30 år av nyliberalism förknippar vanligt arbetande folk ”uppoffringar” med en man i kostym som ber dem offra sig för landets eller ekonomins bästa. Det slutar alltid med att de förlorar sina jobb medan mannen i kostym inte måste offra något. När en miljöaktivist pratar om att ge upp dyra märkeskläder hör arbetare därför något helt annat, nämligen att deras sysselsättning är hotad, säger Neale.

Istället borde klimatrörelsen visa att åtgärder mot klimatförändringarna också skapar jobb, menar Neale.
– När politikerna säger att något ”är för dyrt” innebär det i själva verket att pengar ges till folk för att utföra arbete. Det krävs arbete inom vindkraftsindustrin, inom järnvägen, inom byggnadssektorn, och i dagens värld finns tiotals eller hundratals miljoner arbetslösa. Låt oss sätta dem i arbete.
Han lyfter fram andra världskrigets massiva industriella mobilisering som ett exempel på att det det är möjligt.
– Då förändrade varje stormakt sin ekonomi för att tillverka så många vapen som möjligt så snabbt som möjligt för att döda så många som möjligt och vinna kriget. Det innebar enorma kostnader men också att den globala depressionen utplånades och många människors ekonomiska situation förbättrades. Vi vill göra detsamma för freden. Egentligen har vi inget val, antingen ändrar vi energiförsörjningen, transporterna, och många andra saker för att stoppa utsläppen av koldioxid, eller så fortsätter vi som vanligt. Men då kommer vi att få se stora flyktingströmmar där människor möts av taggtråd och vakter med automatvapen. Vi kommer att få se krig om begränsade naturresurser.
– Vetenskapen är osäker, så vi vet inte hur lång tid vi har på oss. Men den goda nyheten är att vi redan nu har förmågan, om bara den politiska viljan finns. Istället ser vi nu hur världens makthavare skyller på varandra istället för att handla. De kommer inte agera om vi inte tvingar dem till det. Och historien visar att det går. Folkliga massrörelser slogs för den allmänna rösträtten, för medborgerliga rättigheter och för välfärdsstaten.

Det senaste året har Jonathan Neale träffat fackliga aktivister i bland annat Norge och Danmark och pratat om den brittiska kampanjen för klimatjobb, och han beskriver intresset som enormt.
– Varje gång jag pratar med fackliga aktivister här får jag känslan att alla redan tänkt samma sak, men väntat på att höra någon säga det, säger han.
– Nu gäller det att gå vidare och bygga den här rörelsen. Det här är större än en enstaka kampanj, det är en lång kamp som ställer vanliga arbetande människor världen över mot världens härskare. Vi måste visa för politikerna att vi menar allvar, att om de inte genomför de åtgärder som krävs så kommer vi ersätta dem med personer som är det.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Kraftfulla åtgärder skulle löna sig”

Intervju

Åtgärder mot klimatförändringarna lönar sig i längden, frågan är bara vem som ska betala: de fattiga eller de rika. Det menar miljöekonomen Thomas Sterner. FRIA träffade honom i samband med att han reste till Köpenhamn för att delta i diskussionerna kring klimattoppmötet.

Fria Tidningen

Egypten: "Militären vill se våld"

Intervju

Den egyptiska aktivisten Mariam Kirollos såg fram emot att protestera mot Muslimska brödraskapets styre under massprotesterna den 30 juni i Egypten, men tvingades se revolten kapas av militären och säkerhetspolisen. I dag tillhör hon en försvinnande minoritet som inte känner sig hemma i något av Egyptens djupt polariserade politiska läger.

Fria Tidningen

”Reinfeldt borde ha kommit hit”

Husby
Intervju

Oro och vrede präglar Husbybornas reaktioner på veckans nattliga bränder och våld. Många upplever att stadsdelen och dess invånare försummas. Samtidigt finns en vilja till förändring och en stark känsla av gemenskap.

Stockholms Fria

”Det går inte att bygga en demokrati i det här läget”

Intervju

Nästan två år efter militärkuppen i Honduras fortsätter övergreppen mot oppositionella. Trots det stödjer USA och flera EU-länder aktivt landets regering. Det var Alba Ochoa, representant för den breda folkliga motståndsrörelsen FNRP, starkt kritiskt mot när hon besökte Sverige förra veckan.

Fria Tidningen

"Partierna måste ha en fot i verkligheten"

Intervju

Privata äldreboenden, vinstdrivande sjukhus och konkurrensutsatta skolor. Välfärdsstaten byggs om i rasande tempo. Bara en folklig proteströrelse i förening med partier som står upp för sina värderingar kan vända trenden, menar Camilla Salomonsson från Nätverket för Gemensam Välfärd.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu