Fria Tidningen

”Extrem självrannsakan”

Asha Alis andra skiva är en uppriktig skildring av uppbrottet från exet. En mer sammanhållen och genomtänkt skiva än debuten, menar hon själv.

– Det är min största musikaliska bedrift hittills.

Asha Ali levde i stormen. Hennes intensiva turnéliv hade just lugnat ner sig när pojkvännen bestämde sig för att lämna henne. Det tog hårt. Hon bröts ner fullständigt. Sorgearbetet, och det svåra i att i allt tumult hitta tillbaka till sig själv, uttrycker Asha Ali i nya skivan Hurricane.

– Jag kände ett behov av att finna svaret till varför allt blev som det blev och vilket ansvar jag hade till alltihop. Efter albumet förstår jag mig själv bättre. Hurricane var en extrem självrannsakan.

Skivan fick alltså en terapeutisk funktion och hjälpte henne så småningom att återfinna balansen i tillvaron. Tillsammans med producenten Magnus Henriksson (Existensminimum) spelade hon in den i en skolsal i Grytgöl, en liten by strax utanför Finspång.

– Tre dagar i veckan åkte vi ut dit och arbetade med skivan. Vi isolerade oss från omvärlden och bara levde i mina texter och musiken. Den intensiteten präglar också skivan.

Arbetet fungerade bra. De förstod varandra genast, men de var inte alltid helt överens, berättar Ali.

– Ibland fick jag backa, ibland fick han backa, vi gjorde många kompromisser. Men i stort fungerade det väl och tillsammans skapade vi en helgjuten skiva som jag är mycket stolt över. En bättre sammanhållning och större ärlighet och direkthet i musiken än i debuten gör Hurricane till min största musikaliska bedrift hittills.

Uppbrottet är centralt i texterna, men det handlar också om att växa upp, utvecklas och hitta sig själv. De senaste åren har Asha Alis liv förändrats i grunden. För två år sedan blev hon mamma.

– Barn tar ner en på jorden. De får en att inse vad som är viktigt i livet och vad som inte är det. Som mamma blir man också väldigt stationerad. Man har plötsligt en massa förpliktelser och kan inte längre leka och flamsa runt. Det gäller att veta vad man vill och inte slösa bort dyrbar tid.

Efter tre händelserika år känner sig Asha Ali som en mer mogen, vuxen och målmedveten människa. Alla hyllningar efter debuten borde ju annars ha fått vem som helst att känna pressen.

– Nej, jag känner mig trygg och orädd. Jag vet ju att jag har gjort ett kanonalbum. Hurricane är och lär förbli en riktig milstolpe i mitt liv.

Fakta: 

Asha Ali Svensk singer/songwriter vars musik har inslag av soul och indiepop. Hon föddes i Etiopien och flyttade till Sverige som nioåring. Hennes idoler är Jeff Buckley, Dolly Parton och Nina Simone.

• Bor i Mälarhöjden, söder om Stockholm, tillsammans med sin tvåårige son.

• Debuterade 2006 med ett självbetitlat album för vilket hon bland annat nominerades till både Grammis och P3 Guld. I onsdags släpptes Hurricane, producerad av Magnus Henriksson och Tobias Fröberg.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Med blick för framtidens musik

Musik producerad av robotar eller anpassad efter våra humörsvängningar. Håkan Lidbo, programledare för radioprogrammet Ström, fascineras av tanken på hur framtidens musik kommer att låta.

Fria Tidningen

Sophie Rimheden tänjer musikens gränser:

Hon är mångsysslaren som gör, producerar och mixar både egen och andras musik. Inom en mansdominerad värld verkar Sophie Rimheden som förebild för kvinnliga electronicaartister:

– Som tjej utgår folk från att man är tekniskt inkompetent.

Stockholms Fria

Hållbara avtryck av modern tid

Om hällristningar är forntidens kulturella fossiler. Vad blir då samtidens och framtidens? Keramikern och ”fossilforskaren” Paula von Freymann ger en del av svaret i sina verk. På besök i hennes ateljé får FRIA en uppvisning i hållbar konst.

Uppsala Fria

Vuxenvärlden i barnets ögon

Flickan är ett poetiskt och långsamt berättat uppväxtdrama om en 10-åring som upptäcker vuxenvärldens hårda sidor. Jean-Luc Godard var en stark influens för regissören Fredrik Edfeldt och manusförfattaren Karin Arrhenius.

Stockholms Fria

Electrokungen är tillbaka

Överproduktive Andreas Tilliander är dubbelt skivaktuell. Fria träffade honom över en kopp kaffe och talade om lekfullhet och skeva tongångar.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu