Stereotypernas julafton | Fria.Nu

Synpunkten


Anna Veeder
Fria Tidningen

Stereotypernas julafton

Att vara israel i svenska sammanhang är inte alltid lätt.

VAD HÅLLER DE PÅ MED DÄR NERE EGENTLIGEN? ÄR DE HEDNINGAR ALLIHOP ELLER? HAR DE INTE LÄST BIBELN? ELLER LÄSER DE BARA GAMLA TESTAMENTET? utbrast en till synes helt fredlig busschaufför på Lidingö under en av mina Sverigevistelser efter att jag förklarat att jag visserligen talar flytande svenska men egentligen är en israelisk turist.

Andra, mer sofistikerade, lägger ut texten om vad den israeliska armén gjorde under Gazakriget i vintras och verkar ta för givet att jag omedelbart vidarebefordrar informationen till högt uppsatta militärer och politiker, alternativt övertygas om att det vore moraliskt riktigt att lämna landet. Men de som verkligen får mig att vilja gallskrika är de som förtroligt viskar ”Bra jobbat – håll muslimerna i schack, annars tar de över hela världen.”

Precis som Dror Feilers Snövitinstallation lyckades Donald Boströms numera världsberömda artikel i Aftonbladet framkalla hätska reaktioner hos den israeliska allmänheten – speciellt efter att utrikesminister Lieberman, som innan dess mest suttit och dammat i något bortglömt hörn på utrikesministeriet i Jerusalem, fått utlopp för alla sina dramatiska talanger i sin strävan att kväsa detta omedelbara strategiska hot. Och precis som jag alltid får den tveksamma äran att representera den israeliska regeringen och militären under mina Sverigebesök fick jag nu ta rollen som svensk pressombudsman. ”Får man verkligen publicera vad som helst i Sverige?” frågade en journalistvän. ”Är de antisemiter allihop?” undrade goda religiösa vänner. Och naturligtvis, som brev på posten, en arbetskollegas kommentar: ”Det måste bero på att det finns så många muslimer i Sverige. Snart tar de över hela Europa.”

Efter ett antal sådana konversationer var det nästan en lättnad att höra Avri Gilad säga i Galatz, arméradion: ”Det är svårt att vänja sig vid bilden av Sverige som antisemitiskt... jag menar, den första associationen till Sverige är ju fortfarande billigt, lättillgängligt sex med någon blond tjej som heter Anita.”

Donald Boströms avsikter må ha varit goda, men resultatet blev... inte så bra. De palestinska mödrarna vet inte mer i dag än de gjorde för sjutton år sedan. De flesta israeler, även de som inte läst ett ord av artikeln (troligen 99 procent av befolkningen), associerar i dag ”Afton-bladdet” med antisemitiska vandringssägner. Den israeliska regeringen utnyttjade raskt tillfället till att misstänkliggöra all europeisk finansiering av israeliska människorättsorganisationer och att delegitimera resultatet av deras arbete. Carl Bildts planerade besök i Israel har skjutits upp på obestämd tid på grund av den diplomatiska dispyten. Förhoppningsvis kommer Javier Solana att fortsätta diskutera kravet på ett totalstopp av byggnadsverksamheten i judiska bosättningar i östra Jerusalem och på Västbanken med den israeliska regeringen.

”Aftonbladetgate” har gjort mig ännu mer övertygad om att det enda sättet att åstadkomma en positiv förändring i Israel/Palestina är genom utländskt samarbete med israeliska och palestinska freds- och människorättsorganisationer på markytan och ett gemensamt politiskt tryck på alla makthavare i regionen för en fredlig lösning av konflikten. Istället för ömsesidig pajkastning skulle jag vilja se svenska Israel- och Palestinavänner samarbeta med Breaking the Silence, Rabbis for Human Rights och palestinska organisationer i Gaza angående soldatvittnesmålen från det senaste Gazakriget, med Ir Amim, Al Quds Dialogue Center och lokala palestinska föräldrakommittéer angående de allvarliga bristerna i det kommunala skolsystemet i Östra Jerusalem, och öppet och officiellt stödja det informella fredsförslag som utarbetats av det israelisk-palestinska Geneveinitiativet. Eller varför inte med Friends of the Earth Middle East, som samlar palestinska, jordanska och israeliska miljöaktivister under ett tak?

Fakta: 

<h2>Anna Veeder är frilansskribent bosatt i Israel och fristående krönikör för Fria Tidningen.</h2>

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Synpunkten
:

Konsten att alienera sina vänner

Israels före detta president Moshe Katzav är mest berömd för sin chauvinistiska kvinnosyn, som i slutändan gav honom en sjuårig fängelsedom för våldtäkt. Men Katzavs arrogans och uppblåsta självbelåtenhet visade sig inte enbart i hans relation till kvinnor, utan även gentemot representanter för judiska religiösa strömningar utanför ortodoxin.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

En arabisk vår i Tel Aviv

På Rotschildboulevarden, som på kort tid förvandlats från chic paradgata till centrum för en av de mest imponerande folkliga protester som hållits i Israel, råder full feststämning. Hundratals Tel Avivbor, turister och nyfikna besökare flanerar längs boulevardens annars så gröna mittremsa där ett tältläger satts upp i en spontan protest emot Tel Avivs orimliga hyror och katastrofala bostadssituation.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Samexistensen som trotsar lagen

Molnen hopar sig över parkeringsplatsen ovanför den övergivna palestinska byn Lifta intill Jerusalems västra infart. I bilradion rapporterar en israelisk journalist från det centrala torget i Majd al-Shams på Golanhöjderna, dit ett hundratal palestinier från flyktinglägren i Syrien lyckats ta sig för att demonstrera med sina medhavda palestinska flaggor. Libanesiska styrkor har skjutit ihjäl ett antal libanesiska demonstranter som närmade sig den israeliska gränsen; vid Erezövergången till Gazaremsan skadades ett dussintal palestinier varav en livshotande då den israeliska armén öppnade eld mot en demonstration. Hundratals palestinier demonstrerar vid Kalandiaövergången i Jerusalem, situationen är spänd och hotar att eskalera. Längs norra gränsen råder högsta beredskap och föräldrarna uppmanas att ta hem sina barn från skolorna.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Kan Egyptens frihet nå de afrikanska flyktingarna?

Sinaihalvön är ett turistparadis som drar till sig såväl israeliska backpackers, kristna pilgrimer, dykningsfantaster och den egyptiske ex-presidenten Mubarak, som tagit sin tillflykt till sin lyxvilla i Sharm el-Sheikh. Men Sinai är också huvudled för en omfattande och enormt lukrativ människosmuggling över den långa och svårövervakade gränsen mellan Israel och Egypten.

Fria Tidningen
Synpunkten
:

Vänstervridna patrioter vandrar för demokratin

Israels mest katastrofale utrikesminister genom tiderna, Avigdor Lieberman, lyckades nyligen med det ingen annan israelisk politiker åstadkommit: att få 15 000 israeler att lämna sina varma vardagsrum en lördagskväll i januari för att vandra längs Tel Avivs regnvåta gator i en demonstration till stöd för demokratin.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu