Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria Tidningen

Politisk häxjakt mot israeliska fredsaktivister

Den nya högerregeringen i Israel har direkt visat att den kommer att göra livet svårare för palestinierna. Utrikesminister Lieberman har klargjort att regeringen inte är bunden av några avtal och den har gett grönt ljus till utbyggnad av bosättningar och en fortsatt etnisk rensning av palestinier i Jerusalem. Vi har också sett brutala attacker mot fredliga icke-våldsdemonstrationer på Västbanken. Nu har den nya regeringen även markerat att den kommer att agera hårt mot israeliska fredsaktivister.

Det har aldrig varit lätt att vara fredsaktivist i Israel, speciellt inte för dem som på allvar kämpar mot ockupationen eller mot militarismen i det israeliska samhället. Men under den senaste tiden har vi sett oroande tecken på att den israeliska regeringen startat en häxjakt mot politiska aktivister.

Förra veckan arresterades sju fredsaktivister, varav fem från den feministiska och antimilitaristiska organisationen New profile. De överraskades av polis i sina hem, där de greps och fick sina datorer konfiskerade. Även familjemedlemmars datorer togs i beslag.

New profile, som bland annat arbetar med att erbjuda juridisk och social hjälp till ungdomar som inte vill tjänstgöra i armén, misstänks nu för ”anstiftan att undgå att göra militärtjänst”. De fem aktivisterna släpptes efter att ha blivit utfrågade och får nu inte kontakta sina ”politiska vänner” under 30 dagar. Ytterligare tio aktivister är kallade till förhör.

New profile är en demokratiskt uppbyggd ideell organisation som verkar med en öppen agenda. De har en feministisk ideologi och deras huvudsakliga syfte är att avmilitarisera det israeliska samhället, eller civil-isera samhället som de själva säger. De ingår i nätverket Coalition of women for peace, och 23 israeliska feministiska organisationer har undertecknat en protest mot behandlingen av New profile.

Ett protestmöte mot arresteringarna ordnades utanför en polisstation i Tel Aviv på torsdagen. Det var en liten lugn demonstration med ett 50-tal aktivister som möttes av brutalt övervåld från de israeliska poliserna – 8 personer greps. Polisen knuffade bland annat ut demonstranterna i vägen och några damer i 80-årsåldern höll på att bli överkörda. Det är många äldre damer som är engagerade i New Profile och i coalition of women for peace och bland de arresterade fanns bland annat en 70-årig konstnär.

New profile säger i ett uttalande att arresteringarna av deras medlemmar bevisar det som de hävdat i många år: att militarismen i det israeliska samhället underminerar demokratin, yttrandefriheten och rätten att organisera sig politiskt.

Jag har träffat företrädare för New profile vid ett flertal tillfällen och jag tycker att de gör ett jättebra och viktigt jobb – för många ungdomar som inte vill göra militärtjänst är de en livlina. De ger vapenvägrarna stöd under rättegångarna och ser till att de inte är ensamma under sin fängelsetid, och de är en motvikt till det militariserade samhälle som Israel är. Jag vet också att de är relativt få, ett antal eldsjälar som även är aktiva i andra organisationer.

För att organisationen ska överleva denna politiska häxjakt behöver de stöd från omvärlden. Besök deras hemsida newprofile.org – agera mot Israels häxjakt mot politiska aktivister och visa ditt stöd för de modiga israeliska ungdomar som vågar vägra militärtjänst.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu