Fria.Nu

Varning för populärterapi

Parrelationer är ett ofta återkommande ämne för terapeuter. I självhjälpsböcker, tidningar och tv-program får vi dagligen råd om konsten att lyckas med våra relationer.

Men risken är stor att könsrollerna cementeras av populärterapeuternas råd. Frågan om ojämn arbetsfördelning kommer nämligen aldrig upp på bordet, i synnerhet inte i tv-programmen, menar sociologen Sara Eldén vid Lunds universitet, som har skrivit en ny avhandling i ämnet.

Syftet med terapin är ofta att hitta de beteenden som går att förändra hos sig själv. Därför bortser terapeuterna från lösningar som exempelvis går ut på att mannen ökar sin del i hushållsarbetet.

I de diskussionsforum på webben som brukar vara kopplade till programmen ser det dock annorlunda ut.

– I tittarnas diskussioner utmanas populärterapeuternas lösningar, säger Sara Eldén. Här pekar kvinnorna, för det är nästan bara kvinnor som deltar, på att det är just den ojämlika fördelningen av hushållsarbetet som är det stora problemet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Vikingatiden var varken rasistisk eller patriarkal

Enligt den senaste forskningen var vikingar mycket mer än starka krigiska män. Nu ska forskarna studera vikingafenomenet på djupet med hjälp av reenactmentgrupper och 50 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu