Fria Tidningen

Upphovsrätten kan förlängas till 70 år

I torsdags röstade Europaparlamentet för en förlängning av upphovsrätten för skivinspelningar från dagens 50 till 70 år.

Enligt det EU-direktiv som gäller i dag är skydds- tiden för skivinspelningar 50 år. Kommissionen hade ursprungligen lagt ett förslag om att förlänga tiden till 95 år, men efter stark kritik från enskilda parlamentariker togs ett kompromissförslag fram.

Nu hoppas de svenska kritikerna, däribland vänsterpartiets Jens Holm och moderaternas Christofer Fjellner, att den svenska regeringen säger nej i ministerrådet.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Emil Jensen delar med sig

Låtskrivaren och spoken word-artisten Emil Jensen, bland annat känd för att sommaren 2007 ha gjor

Fria Tidningen

Internetanvändare rustar inför Ipred

På onsdag, den 1 april, införs den kritiserade Ipredlagen som ger rättighetsinnehavare möjlighet att begära ut personuppgifter från internetleverantörer, enligt kritiker att jämställa med en ”privat husrannsakan”. Som ett politiskt ställningstagande mot lagen lanserar The Pirate bay en tjänst som ska göra internetanvändare anonyma. Tjänsten heter Ipredator och fungerar så att användaren mot betalning får en IP-adress via tjänsten, och därmed förblir anonym.

Fria Tidningen

Google enas med bokförlagen

Googles jätteprojekt att scanna in alla böcker och göra dem tillgängliga och sökbara på internet rullar vidare. Det har sedan tidigare varit möjligt att söka igenom text i sju miljoner böcker, varav vissa har kunnat läsas i sin helhet, medan upphovsrättsskyddade böcker bara har kunnat visas i mycket begränsad omfattning.

Stor succé för Radioheads experiment

När Radiohead lade ut sitt senaste album In rainbows för fri nedladdning (mot valfri kostnad) var det många som tvivlade. Skulle någon betala om publiken själv fick välja?

Michael Moores nya fri för nedladdning

Som tack för allt stöd han har fått under sina 20 verksamma år som filmare distribuerar nu Michael Moore sin nya långfilm Slacker uprising fritt via nätet till alla amerikaner och kanadensare. Filmen, som handlar om kampanjen mot Bush under förra valrörelsen 2004, är gjord med förhoppningen att få miljontals människor att gå och rösta den 4 november.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu