Debatt


Stina Sundberg
Fria.Nu

Alliansen trollade bort grunden: människors lika värde

Ibland undrar jag hur regeringen tänker. Det är lite intressant att jag som homosexuell tillsammans med mina hbt-vänner splittrar bilden av alliansen som det eniga regeringsalternativet. Vi splittrar dem i den mest grundläggande frågan: synen på om människor ska ha lika värde.

Det är hur som helst strålande att det börjar hända något med äktenskapet så att min kärlek nu enligt lagen är lika mycket värd som någon annans. Men det ser inte lika strålande ut när man försöker följa regeringens tankekedja.

Tre av alliansens partier verkar ha glömt att det är regeringen som ska ge villkoren för vem som får utöva myndighetsuppgifter. Jag är helt överens med kristdemokraterna om att politiker inte ska lägga sig i kyrkans interna arbete. Men att viga människor är inte ett internt kyrkligt arbete. Det är en myndighetsuppgift som självklart ska regleras av politiker. Hur de tre andra partierna i alliansen i sin iver slår knut på sig själva och lyckas trolla bort den logiken är imponerande. Men de är inte trovärdiga om deras förslag till könsneutral äktenskapsbalk verkligen syftar till att jag inte ska diskrimineras.

Kristdemokraterna försöker sig på en annan knut. Det är troligen en dubbelknut hårt åtdragen eftersom det inte går att se delarna i den. De föreslår att Äktenskapsbalken och Partnerskapslagen ska skrotas till förmån för en könsneutral Giftermålsbalk. Då anser kd att de undanröjt diskriminering och argumenterar med respekt för kristen tradition och respekt för dem som inte vill likställas med mig.

Hägglund säger också att äktenskapet ska bestå, men bara för kombinationen kvinna och man. Om nu ordet äktenskap är heligt för att markera en särskild ”unik” kombination så undrar jag vilka fler ord som inte får användas av alla? Får jag säga fru eller hustru om min kvinna? Om både jag och Göran Hägglund har en fru kommer omgivningen att uppfatta oss som lika. En likhet de vill undvika med sitt förslag.

Vi ingår äktenskap enligt äktenskapsbalken. Om vi får en giftermålsbalk, ingår jag då ”gift”? Det låter mer sympatiskt om vi alla ingick samlevnad.

Om kd menar allvar med att Giftermålsbalken ska vara till för alla kärleksrelationer, då borde de också ha ett förslag på hur vi ska benämna varandra. Annars brister tanken att min kärlek är lika erkänd som andras och ska behandlas jämlikt. Ord har betydelse. Jag vill kunna presentera min kvinna på samma sätt som alla andra, med samma ord, och mötas av respekt.

Deras förslag strålar inte. Strålar gör däremot kärlek och respekt för allas lika värde.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu