Fria.Nu

Feminist som pimpar manlig musikbransch

”Alla vill knulla nu” sjunger Lena Bjärskog på sin debutplatta Ordet. Det är en välriktad spark i mellangärdet på den mansdominerade skivbranschen.

Lena Bjärskog, 30 år, har alltid levt för musiken men musiken har inte velat släppa in henne. För två år sedan ställdes allt på sin spets. Lenas förhållande sprack samtidigt som frustrationen växte över att alla möten genom åren med skivbolagen aldrig resulterade i något konkret.

– Jag blev så arg och ledsen på branschen. Det är killarnas värld där ute. Tjejer rekryteras in ur ett manligt perspektiv och de baserar ofta sina urval på utseende och ålder istället för på idéer och originalitet. Jag platsade inte i deras ögon, berättar hon.

Det finns en röd tråd av branschkritik genom hela debutskivan. Men också en uppmaning till alla tjejer att våga gå sin egen väg istället för att stöpas om till det som skivbolagen tror är gångbart. Hon speglar mentaliteten i branschen genom att sjunga ”du är bara ett bevis på att fast man är 25 kan man va’ gubbslem”.

– Vill man ha jobb kan man få vara beredd på att ragga upp och hångla med rätt person. Jag har alltid vägrat gå med på de villkoren. Till slut tröttnade jag och bestämde mig för att producera min egen musik.

Lena bildade produktionsbolaget Saft Stockholm för att få fritt spelutrymme. Få göra den musik hon ville utan att någon nekade henne det. Hennes aktuella skiva Ordet har fått högsta betyg av musiksajten Groove och 4/5 i DN. Musiken är en unik och färgsprakande cocktail av genrerna latin, club, soul och electronica med personlig ton och verbalt krut.

– Skivan blev en personlig skildring av min musikkarriär och det var verkligen inte min tanke från början. Paradoxalt nog är det min ilska mot branschen som gjort att jag blivit så pass uppmärksammad. Tydligen är det här en historia som inte berättats tidigare, säger hon.

Lena är inte den som bäddar in orden i sammet, snarare virar hon stundtals in dem i taggtråd för att nå fram med sitt budskap i mediebruset. Den viktigaste målgruppen för Lena är tjejer i hennes situation. Budskapet till dem är tydligt: våga tro på er själva, då kommer ni att lyckas.

– På bolagen är det männen som fattar besluten och det är svårt för tjejer att göra sig hörda och komma med nya idéer. Kommer du som kille och har värsta konceptet är det lättare att få mandat än som tjej, eftersom vi kvinnor bedöms utifrån mäns idéer om hur vi ska vara. Det är därför vi måste stå på oss, konstaterar hon.

På skivan sjunger Lena ”min konst är fri och kom inte till för att vara en industri” och i det absolut sista stycket på plattan säger hon ”vi kan inte ha det så här, kom igen tjejer!”

– Jo, det är klart jag är feminist. Men jag tycker det är viktigt att vi löpande diskuterar vad begreppet betyder. I grunden är det väl mer en human människosyn än en kvinnosyn, säger hon.

En artist som inspirerat Lena är den amerikanska hiphopstjärnan Missy Elliot.

– Det är en auktoritet i sig som verkligen vågar göra sin grej fullt ut. Jag tror det finns en liten Missy Elliot i mig också, en karikatyrfigur av mig själv som vill pimpa marknaden. Jag brukar skämta om henne och kalla henne ”Pimp Mami”, säger hon och skrattar.

– Jag vill ha bort kvinnor ur den snäva mallen där de måste vara snygga och säljiga. Jag önskar att man kunde ta vara på tjejernas egen stil så att kvaliteten på skivorna blir lika hög som männens, säger hon.

Man märker på Lena hur nära hjärtat frågan ligger.

– Jag hoppas att jag i framtiden med mitt produktionsbolag kan hjälpa andra tjejer att få utlopp för sin musikaliska kreativitet.

Den kaxiga tonen som finns på skivan och som man kan tyda ur en del av hennes uttalanden är inget framträdande drag hos Lena där hon sitter på söderhaket Papa Ray Ray och dricker te.

– Nej, folk har blivit förvånade när de har hört skivan. Många har en bild av mig som väldigt snäll, och det har nog varit ett problem för mig när jag försökt slå mig fram i branschen. Det är tur att genrerna hiphop och latin ger mig attityd, säger hon och fångar min servett när den är på väg att blåsa bort.

– Det som också kan uppfattas som kaxigt hos mig är att jag säger sanningen, tillägger hon.

Kanske är det bara det som uppfattas som kaxigt hos Lena. Att hon är tjej och säger vad hon tycker och tänker. Och vill ”pimpa” musikbranschen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Magnus Betnér talar till nationen

Intervju

Magnus Betnér, 34, hävdar att alla egentligen är bisexuella och att svensk politik präglas av överförmynderi. Möt den verbala ståupp-komikern som i höst är aktuell med turnén Ett tal till nationen och ett nytt tv-koncept.

Fria Tidningen

”Herregud, killar har inte patent på humor”

Intervju

Normen för vad som anses manligt och kvinnligt blir sällan så tydligt som när kvinnor träder in på traditionellt manligt territorium. Fråga en kvinnlig politiker. Fråga en kvinnlig fotbollskommentator. Eller fråga Nour El-Refai, 20 år och kvinnlig komiker.

Den oxytocinberoende socialisten

Intervju

Musiker, psykoanalytiker, travhästuppfödare och snart aktuell med en ny bok. Men mångsysslaren Alexander Bard, 47 år, vill mest snacka politik – det som ska bli hans nästa arena.

”Det kändes förnedrande att komma tillbaka till jobbet”

Intervju

När Vårdförbundets kongress tackade ja till medlarnas bud var det med tunga steg många sjuksköterskor återvände till sina arbetsplatser. Utfallet av strejken motsvarade inte sköterskornas förhoppning om det rejäla lönelyft som byggts upp av Vårdförbundets unisona skanderande ut i media om ”Rättvisa löner för livsviktiga yrken”.

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

© 2024 Fria.Nu