Fria.Nu

Längre sjukskrivning för utmattningssyndrom

Återhämtning från utmattningssyndrom tar ofta mer än sex månader, enligt nya – försenade – riktlinjer från Socialstyrelsen.

Beskedet att patienter diagnostiserade med utmattningssyndrom i normalfallet inte skulle sjukskrivas alls skapade stor debatt förra hösten. När Socialstyrelsen nu presenterar riktlinjer för sjukskrivning mjukas detta upp.

”Återhämtning med hjälp av aktiv specialiserad rehabilitering, och successiv återgång i arbete, tar inte sällan mer än sex månader och i vissa fall upp till ett år eller längre”, står det att läsa i rekommendationerna.

Årligen sjukskrivs endast ett hundratal personer för utmattningssyndrom. Däremot sjukskrivs sammantaget omkring 34 000 människor för olika former av stressreaktioner.

Socialstyrelsens rekommendationer ska tjäna som ett stöd för läkare och leda till mer enhetliga bedömningar inom vården. Fjorton psykiatriska diagnoser omfattas, och den läkare som vill göra avsteg från riktlinjerna blir skyldig att motivera varför.

Rekommendationerna skulle ursprungligen presenteras i oktober förra året men har försenats till följd av oenigheter inom läkarkåren.

– Det beror till stor del på att evidensen, särskilt kring de psykiska diagnoserna, är bristfällig, säger Bo Lindblom, chef för hälso- och sjukvårdsavdelningen vid Socialstyrelsen, i ett uttalande.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Rökning dödar – fortfarande

Allt färre röker i Sverige, men fortfarande kostar tobaksrökningen samhället mångmiljardbelopp och orsakar tusentals dödsfall. Varje år. Inför den årliga tobaksfria dagen kampanjar Världshälsoorganisationen för att fler länder ska införa avskräckande bilder på cigarettpaketen, vilket får stöd av Folkhälsoinstitutet.

Fria Tidningen

Mikroskopiska muterande mördarmaskiner

Vi är omgivna av virus, i medierna och populärkulturen liksom överallt där vi rör oss. Den oro och fascination de väcker är förståelig. Dessa icke-cellulära agenters enda drivkraft är att reproducera sig, vilket bara kan ske på bekostnad av annat liv. Samtidigt är risken för ett globalt skräckscenario långt ifrån så stor som larmrapporterna ger sken av.

Fria Tidningen

Så solar du säkert i sommar

Efter en lång och mörk vinter är värme och ljus efterlängtat, men med strålande sol följer också skadlig uv-strålning. FRIA guidar till hur du solar säkert i sommar.

Fria Tidningen

Luftföroreningar kan ge låg födselvikt

Barn till mödrar som bott längs större trafikleder under graviditeten har lägre födslovikt. Kvävedioxid och sotpartiklar från bilavgaser är bovarna i dramat enligt en ny amerikansk studie.

© 2024 Fria.Nu