• Yrsa Stenius senaste bok handlar om sanningens svåra nödvändighet och om hederlighetens grundläggande förutsättning: Att åtminstone försöka vara ärlig
Göteborgs Fria

Lögnen måste noga ransoneras

Yrsa Stenius har fått mycket lovord för sin bok Lögnens olidliga lätthet. Den har nyligen belönats med Finlands Svenska Televisions litteraturpris. Yrsa Stenius bok behandlar lögnen både utifrån ett personligt och mer allomfattande plan. Hon anser inte att censur är ett bra sätt att komma åt lögner.

- Jag vill verkligen inte censurera eller förbjuda ens de mest bisarra påståenden. Jag tror så pass mycket på människors intellekt.

I Lögnens olidliga lätthet tar Stenius upp den före detta TV-producenten Lars Krantz återkommande nedsvärtning av familjen Palme.

- Säkert har det varit väldigt jobbigt för Lisbeth Palme. Vi måste i större utsträckning än nu bemöta vansinniga åsikter. Jag tycker det var riktigt att Åke Green friades juridiskt och jag tycker det är rätt att hans fördomar debatteras. Det är den rätta vägen att gå.

Hon säger att journalister måste vara vaksamma hur de rapporterar vid svåra brottmål. Allt behöver inte komma fram med tanke på de anhöriga.

- Det är också lätt att halv- och osanningar förs ut. Det här är ett svårt och klassiskt pressetiskt dilemma då människor alltid fascinerats av brutala mord. Jag satt med under rättegångarna mot Ulf Olsson som mördade Helén Nilsson. Hennes familj satt med och jag tror de mådde bättre av att vara där och få veta. Vid rapportering vid sådana hemska brott måste man undvika spekulationer.

Lögnen måste noga ransoneras, säger hon.

- Vi måste känna av vad som är en acceptabel lögn och vad som är bedrägeri. Där går gränsen. Man är inte skyldig att alltid avslöja sina hemligheter. Men tumregeln måste vara att hellre tala sanning än ljuga. Lögnen, liten som stor, hotar att förgifta den mänskliga tilliten.

Tron på den 'rätta' läran kan grumla vår förmåga att skilja lögn och sanning åt, menar hon.

- Ideologi och all tro har en benägenhet att förvränga vår syn på gott och ont. All passion är härlig, men det blandar bort vårt förnuft ibland. Yrsa Stenius säger att ett exempel på en offentlig lögn är den debatt som nu rasar om Sveriges agerande vid Tsunamikatastrofen.

- Svenskarna agerar som tokiga. President Marrti Ahtisaari sa till mig att inga finländska liv skulle ha kunnat att räddats om så finländska UD varit i Thailand på en minut. Finländarna har behandlat den här frågan på ett mer värdigt sätt. Sverige skötte det hela dåligt men inte sämre än många andra länder. Skulle de borgerliga ta ansvar för sin vrede skulle de väcka misstroendevotum. Men de är inte intresserade av att komma till makten nu. Att ompröva sina tidigare felaktiga uppfattningar och inse att man låtit sig luras är något väldigt känsligt för de flesta människor, säger hon.

- När åklagaren visade upp Jésus Alcálas förfalskade postkvitto, gick det en skakning hos de som trodde på honom och som kommit till rättegången i akt och mening för att stödja honom. Detta plus vittnesmålen från Wilhelm Agrell och Suzanne Wennberg gjorde att det stod klart för många kulturjournalister att de låtit sig luras av Alcála.

Kan man förlåta lögnen?

- Förlåtelsen bor alltid i hjärtat hos den man förbrutit sig emot. De flesta lögner går att förlåta.

Har du själv fört ut osanningar?

- Det som besvärar mig mest är vad jag skrev om styckmordsmålet. Jag lät mig ryckas med av en duktig åklagare i Tingsrätten och av Socialstyrelsens advokat i Kammarrätten som var väldigt skicklig. Då var jag så oerhört övertygad om läkarnas skuld.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Röster från verkstadsgolvet

Jonas Fröberg vid Teater Spira har under några år samlat in texter från industriarbetare runt om i landet, och nu samlas de i boken Vi ska inte skriva nån jävla bok. Den handlar om längtan efter sammanhang, kampen om makten över ordet, om finanskris och att bli varslad.

Göteborgs Fria

”Alla barn har rätt till en bra barndom”

Lisbeth Pipping fick mycket uppmärksamhet för sin bok Kärlek och stålull där hon berättade om sin uppväxt med en mamma som hade en intellektuell funktionsnedsättning. Lagom till bokmässan är Lisbeth Pipping aktuell med en ny bok, denna gång med fokus på familjehem, vilka hon kallar vår tids hjältar.

Göteborgs Fria

Kultur för äldre kräver mer personal

Tisdagens (12/4) debatt om kulturfrågor för äldre pekade på att personalbristen hindrar försöken att tillgodose äldres kulturbehov. Politikerna uppmanade till ökat engagemang från volontärer men ville inte lova ekonomiska reformer till kultursatsningar.

Göteborgs Fria

En artist som gick sin egen väg

På julafton förra året somnade Alf Robertson in. Arbetargrabben från Gamlestan i Göteborg blev 67 år gammal. Nyligen släpptes skivan En flisa av granit där Alf efter flera hjärtinfarkter och strokes får kämpa för att få fram orden. Alfs särprägel som artist är här tydlig – han var en artist som alltid tog sina egna vägar.

Göteborgs Fria

Norstedts anklagas för förtal

I Jovan Rajs bok Nordens farligaste kvinna pekas Olle Möller felaktigt ut som skyldig till två mord. En anhörig till Möller kräver nu att Norstedts rättar till felen i en eventuell nästa upplaga.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu