• När Claire förstår att hon, blott 17 år gammal, är med barn, bestämmer hon sig för att föda barnet anonymt och adoptera bort det. Men på snabbköpet dä
Stockholms Fria

Med lust att skapa något vackert

Claire (Lola Naymark) bor i en liten stad på nordfranska landsbygden. Hon blir med barn men vill hålla det hemligt samt adoptera bort barnet. Hennes passion är att brodera och hon kommer i kontakt med Madame Mélikian (Ariane Ascaride) som broderar för haute couturen i Paris, och som precis förlorat sin son i en motorcykelolycka. De blir vänner och stöd åt varandra i sina livskriser.

Regissören Eléonore Fauchet berättar att hon fick idén till Broderier när hon lagade ett hål i en gammal kofta. Hennes mamma hade stickat den när hon var gravid, och senare gett den till dottern när hon i sin tur blev med barn. 'Att sitta och sy och känslan av garnet väckte en lust att skapa något speciellt och vackert'.

Att före filmen läsa om liknande saker i pressmaterialet får alarmklockorna att ringa högljutt. Och när filmens första bild visar en jordig åker där en ensam flicka skördar vitkål bläddrar man snabbt tillbaka för att se hur länge detta kommer att pågå. Men även om Claires illröda hår och fräkniga ansikte i höstigt motljus ibland får bilderna att likna en Vero Moda-reklam, och fastän broderiporren emellanåt blir väl intim så blir pretentionerna aldrig pretentiösa.

Dramat växer så sakteliga utan överdrivna dramatiska vändningar och utan konstlade känsloutbrott.

Det blir riktigt bra. Små talande scener blir i stället avgörande; som när Claire stålsätter sig och tar av sig koftan för att hennes mamma ska se att hon är med barn, och mamman inte ser det.

Lola Naymark förmedlar övergivenheten, besvikelsen och sorgen övertygande, och lite konstigt, men passande, busigt. Annars är det Ariane Ascaride, som vi sett i nästan alla Robert Guédiguians filmer (Marie-Jo och hennes älskare, Den lugna staden, Marius och Jeanette med flera), som ensam gör biobesöket värt pengarna. Hon är kanske den bästa skådespelaren i Frankrike idag.

Fakta: 

FILM
Broderier (Brodeuses)

Manus och regi: Eléonore Fauchet

I rollerna: Ariane Ascaride, Lola Naymark, Marie

Felix, Thomas Laroppe

Distribution: Folkets bio

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Alicearna vet inte vart de ska vända sig

Titeln Alice syftar förstås på Lewis Carrolls underliga drogtripp Alice i underlandet som genom Disneys tveksamma förtjänst främst för tankarna till barnfilmen. Till det ambitiösa projekt som nu spelas på Stockholms stadsteater är barn förhoppningsvis portade.

Stockholms Fria

Park Chan-wooks hjärtskärande film

Old Boy - Hämnden har en missvisande undertitel. Hämnden i bestämd form singularis beskriver inte närmelsevis det korrekta antalet, även om de inte kommer i närheten av antalet i Park Chan-wooks tidigare Hämnarens resa där i princip alla filmens karaktärer faller offer för någon annans hämnd. Men hämnd är också vad de båda filmerna handlar om, ren, obefläckad och riktigt elak. Filmerna är de första i en planerad trilogi - på temat hämnd.

Stockholms Fria

Alla tycker lika om Hollywood

Festivalens spotlight riktas i år mot japansk anime, animerade filmer i mangastil. De har redan en enorm publik i hemlandet - vid förra årets Oscarsgala knäpptes Disney på näsan av Miyazakis Spirited away. Ett tecken i tiden? Det kan därför tyckas lite märkligt att inte fler än tre filmer visas, nu när man vigt en egen sektion till deras ära. Men det visar sig att man har valt kvalitet framför kvantitet. Det är tre representativa och mycket bra anime.

Stockholms Fria

Psykotiska dramer och masjävlar på den femtonde filmfestivalen

Så har Stockholms Filmfestival dragit igång för femtonde gången. Och festivalen har minsann växt till sig. Från 1990 års lyckträff med öppningsfilmen Wild at heart av David Lynch, och gäster som Roger Corman (det var trots allt en nystartad undergroundfestival), till årets besök av Oliver Stone, och kanske mer väntade Todd Solondz (det är trots allt fortfarande en etablerad undergroundfestival).

Stockholms Fria

Dokumentär om en familjs splittring

Om man vill kan man se många bra dokumentärfilmer på bio just nu. Vid sidan av hårt lanserade Fahrenheit 9/11 och Supersize me visas också Oscarsbelönade The fog of war och utmärkta svenska Armbryterskan från Ensamheten. Till detta sällskap sällar sig nu den kanske mest uppseendeväckande Capturing the Friedmans.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu