Fria.Nu

Snart tar bilarna över tunneln

Att springa över en mil i tunnel - kan det vara något? Jodå, det är värt åtminstone 400 kronor i anmälningsavgift, tycker uppenbarligen cirka 30 000 personer som i morgon deltar i Tunnelloppet i Stockholm. Det är första - och antagligen sista - gången som det märkliga loppet arrangeras, för snart kommer ifrågavarande tunnel att trafikeras av 60 000 bilar per dygn. Tunneln där loppet arrangeras är nämligen den nya trafikleden Södra länken som öppnas för trafik om en dryg vecka. Denna nya motorled ska förbinda Essingeleden i väster med Värmdöleden i öster.

Jag tror nog att loppet kan bli en speciell upplevelse för dem som deltar. Bilder från Södra länken visar att tunneln inte blir en mörk och trist plats, som många andra tunnlar, utan ljus och påkostad med genomtänkt design och även en del konstverk. Bilisterna ska ju kunna färdas på ett säkert och angenämt sätt genom det långa röret under jorden! Att springa i en sådan annorlunda miljö gör man sannerligen inte varje dag.

Men själv skulle jag inte vilja ställa upp i ett lopp som uppmärksammar Södra länken. Denna nya trafikled ger snabbare bilresor i de centrala delarna av regionen och kommer därför att bidra till ökad trafik. Enligt trafikutredningar kan ökningen bli i storleksordningen en procent i Stockholms län.

Det kanske inte låter så farligt, men det planeras även andra motorleder och på 30 års sikt riskerar trafiken i länet att öka med 60 procent. Trafiken blir i ännu högre grad det svåraste miljöproblemet i Stockholm.

Visst har bilarna blivit renare de senaste åren och visst görs det ansträngningar för att introducera förnyelsebara drivmedel i trafiken, men de klimat-påverkande koldioxid-

utsläppen från trafiken ökar ändå sakta men säkert. Trafiken står redan nu för ungefär en tredjedel av Sveriges koldioxidutsläpp.

De styrande politikerna på nationell, regional och kommunal nivå, påhejade av näringslivet, har visat stort intresse för att bygga nya trafikleder - om lederna bara kan finansieras på något sätt. Dessa beslutsfattare tror att de ska kunna bygga bort trängseln på vägnätet genom att bygga ut vägtrafiksystemet. Men såväl praktisk erfarenhet som teoretiska studier visar att det inte går. För ju mer man bygger ut vägarna desto mer ökar trafiken.

Tunnelloppet är dock i sig en smart idé - den nybyggda tunneln gör det möjligt att ordna ett lopp för tusentals löpare utan att genomföra omfattande trafikavstängningar, vilket skulle bli nödvändigt om loppet gick uppe på ytan.

Lopp på nybyggda men ännu inte öppnade trafikleder visar på ett tydligt sätt vilken brist det är på bra motionsstråk för dem som bor i centrala Stockholm. Om man vill gå, springa eller cykla möts man hela tiden av barriärer i form av hårt trafikerade motorleder. Att som i fallet Södra länken förlägga trafikleder under jorden kan för all del ge viss förbättring lokalt, men samtidigt ökar den totala trafiken vilket förvärrar situationen på andra platser.

Man ska inte heller glömma bort att Södra länken kostat flera miljarder kronor. Tänk om dessa pengar hade använts till att bygga ut gång- och cykelbanor i stället! Förutom miljövinsterna skulle stockholmarna ha fått mycket bättre möjligheter att springa ovan jord.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

AIK vann första Europacupen

AIKs damer tog förra helgen hem den första Europacupen för damlag. Två unga och starka krafter bakom triumfen var målvakten Kim Martin och anfallaren Pernilla Winberg.

Norge och Danmark i EM-semifinaler

Norge och Danmark spelar i dag semifinal i handbolls-EM. Det gör däremot inte Sverige, som åkte ut efter tre förluster mot Rumänien, Danmark och Tyskland. Nu väntar sannolikt ytterligare föryngring av det svenska landslaget inför hemma-EM 2006.

Sverige är favorit i finnkamperna i dag

I dag blir det en riktig innebandyfest på Hovet. Sverige möter Finland först i två ungdomskamper och därefter möts A-landslagen på dam- respektive herrsidan. I herrkampen ställer Sverige upp med enbart 80-talister.

Idrotten fortfarande för nationalistisk

"Till exempel de blågula röster som kommenterar sporten på teve: deras funktion tycks vara att berätta om svenska framgångar för en nationalistisk idrottspublik hemma i Ikea-sofforna. När det går bra för Sverige jublar och skrattar dessa män, och när det går sämre anstränger de sig för att hitta något positivt som kan inge hopp. '

Kan rysk hockey komma tillbaka?

Kommunismens fall innebar också slutet för den ryska ishockeyns guldålder. Men nu satsar ryska kapitalister på hockeyn och kanske kan en rysk superliga leda till nya framgångar.

© 2024 Fria.Nu