Anna Wester

Inledare


Anna Wester
Fria.Nu

Vatten - en mänsklig rättighet

"Cirka 15 procent av palestinierna saknar i dag tillgång till användbart vatten och vägspärrarna hindrar att transporter av rent vatten kommer fram, vilket höjer priserna. Många spenderar i dag 30 procent av sin inkomst på vatten'.

Få känner till att det förra veckan var World Water Week i Stockholm - en tillställning där den viktiga vattenfrågan stod i fokus genom föredrag, seminarier och workshops. Till exempel var nästan en hel dag vikt åt att diskutera vattensituationen i Israel/Palestina. Vattenveckan har ordnats varje år sedan 1991 och enligt arrangörerna Stockholm International Water Institute, SIWI, är detta en vecka där 'representanter från näringsliv, myndigheter, akademin och utomparlamentariska organisationer får möjlighet att diskutera och debattera den viktiga vattenfrågan' och på hemsidan hälsar de alla välkomna att komma och lyssna.

Mycket annan reklam än hemsidan har jag dock inte sett och kanske hade utdelningen bland allmänheten inte varit så stor med en deltagaravgift på 5 000 kronor för hela veckan och 1 000 kronor för en enstaka dag. Water Week riktar sig helt enkelt främst till makthavare i Sverige och andra länder. Genom att vara otillgängliga för allmänhet och aktivister kan de lätt producera vackra slutsatser. De gäster som bjudits in för att diskutera situationen i Palestina/Israel var myndighetspersoner knutna till respektive regering, vilket gjorde att väsentlig kritik mot dem som har makten att agera uteblev. Det blev över huvud taget inte någon diskussion om orsakerna till problemet: Israels ockupation. Enligt Ayman Rabi, från den ideella organisationen Palestinian Hydrology Group, var det många vackra ord om samarbete mellan Israel och Palestina, men utan koppling till verkligheten.

- Vi har inget problem att samarbeta med israelerna när det gäller vattenfrågan. Men fakta kvarstår ändå. Israel ockuperar Palestina, vilket inkluderar vattenresurserna. Cirka 15 procent av palestinierna saknar i dag tillgång till användbart vatten och vägspärrarna hindrar att transporter av rent vatten kommer fram, vilket höjer priserna. Många spenderar i dag 30 procent av sin inkomst på vatten.

Ayman Rabi deltog tillsammans med FNs speciella rapportör för rätten till bostad och vatten Miloon Kothari i ett mer tillgängligt seminarium på ABF-huset om vattensituationen i Palestina. Rabi visade mycket konkret de orättvisa förhållandena som råder i regionen, och Kothari kunde rada upp FN-konventioner som Israel bryter mot.

Både Ayman Rabi och Miloon Kothari påpekade vikten av omvärldens engagemang för att få en lösning och nämnde som ett exempel att EUs handelsavtal med Israel borde frysas.

- FN har deklarerat att vatten är en mänsklig rättighet, sa Kothari. FN, EU och enskilda länder måste reagera mot att israelerna förnekar palestinierna denna rättighet.

Precis som bosättningarna är placerade så att de lätt kan stjäla palestiniernas vattenresurser, så dras nu muren så att viktiga vattenkällor hamnar på den israeliska sidan. Men i stället för att markera mot Israel, så deltar Sida och utrikesdepartementet i ett möte där ockupationsregimen bjudits in för att diskutera samarbete i vattenfrågan med dem som de ockuperar och stjäl vatten ifrån. Absurt och förmodligen otänkbar om det hade varit några andra länder det handlade om.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu