Stockholms Fria

Om de hemska arabiska männen...

Jag skulle kunna skriva att En gyllene bur är en vacker berättelse om en kvinnas hårda kamp för frihet och självständighet, för det är den. Men den är också en bok fylld till bredden av främlingsfientlighet och islamofobi. Mer än en gång blir läsaren upplyst om saudiarabers och muslimers 'barbariska' liv, leverne och tro. Bin Ladin skriver att saudiaraberna är 'grymma, egoistiska, arroganta och nedlåtande' och jag undrar om hon hade kommit undan med att skriva om någon annan folkgrupp på samma sätt. Vad hade hänt om man skrivit likadant om judar eller om svarta?

Carmen bin Ladin växte upp i Schweiz. Där träffade hon Yeslam bin Ladin (Usama bin Ladins halvbror). Efter att ha studerat tillsammans i USA bestämde sig paret för att åka till Yeslams hemland Saudiarabien för att gifta sig. Tillsammans fick de tre döttrar. Bin Ladin skriver att hon hittade sitt mål i livet då hon kom till Saudiarabien. Hon ville förändra landet och få den saudiska kulturen att likna hennes egna västerländska kultur. Hon ville att Saudiarabien skulle bli ett 'modernt samhälle' och hon ville 'hjälpa saudiaraberna att utvecklas'. Dessa termer går tillbaka till kolonialismens tid, bin Ladin verkar snarare vilja vara missionär än medborgare i sitt nya hemland.

Självklart vill bin Ladin att kvinnor ska få större frihet och mer att säga till om, hon är en stark kvinna och hon har lyckats med många bra saker i sitt liv. Kanske fokuserar jag bara på det negativa i hennes bok, men det är just detta som är det farliga.

Eftersom bin Ladin kämpar mot förtrycket av en folkgrupp (kvinnor) har jag svårt att säga nej till hennes eget förtryck av en annan grupp (muslimer). Men ett förtryck kan aldrig rättfärdiga ett annat och jag tycker inte att främlingsfientlighet och kolonialism hör hemma på 2000-talet. Det hör inte hemma någonstans.

Fakta: 

LITTERATUR: En gyllene bur
Författare: Carmen bin Ladin

Översättare: Ulf Gyllenhak

Förlag: Bra Böcker

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Anna Nicole är död - leve Aftonbladet!

Anna Nicole Smith är död. Det var torsdagen den 8 februari som Smith föll ihop på ett hotellrum i Florida. Smith har tillryggalagt en lång karriär som modell, men även som hemmafru (en yrkeskategori som en mycket hög andel av USA:s medborgare tillhör).

Stockholms Fria

Weisberg gör Fi:s program till praktik

Aftonbladet gör klippdockor, media skvallrar om personkonflikter och 1600-talsbegreppet 'häxjakt' får chans till en revival. Varför är Feministiskt initiativ ett så stort hot och för vem?

Stockholms Fria

Svår balansgång att göra ungdomsfilm

Emma Hamberg och Hella Joof är lika exalterade båda två. Vi träffas några timmar innan Linas kvällsbok gör premiär på vita duken och det riktigt känns hur det pirrar i magen på dem. För Emma Hamberg har det svåraste varit att inte få sväva ut så mycket när hon gjort om sin bok till filmmanus.

Stockholms Fria

Märkligt att möta ikoner

Han har gjort över 60 filmer, jobbat med storheter som Andy Warhol och inspirerat band som Army of Lovers. Elinore Lindén Strand har träffat en ikon: gayregissören Rosa von Praunheim. Det blev allt annat än ett lyckat möte.

© 2024 Fria.Nu