Debatt


Michal Kosinski
Fria.Nu

Kritiken mot Fahrenheit 9/11 har ingen grund

Johan Norberg anklagar Moore för att sprida lögner och går in på handlingen i Fahrenheit 9/11. Anmärkningsvärt är att han inte ens sett filmen, skriver Michal Kosinski.

Debatt: 11 september

Michael Moore är just nu aktuell med sin nya film Fahrenheit 9/11. Bowling For Columbine, Moores förra film, blev en publiksuccé och den amerikanska högern gör nu allt för att stoppa en eventuell upprepning. En republikansk PR-firma har startat en fejkad gräsrotsorganisation vid namn "Move Forward America".

På sin hemsida ber man folk att skicka brev till biografkedjor för att få dem att inte visa Fahrenheit 9/11, ett tydligt tecken på att filmen innehåller element som högern inte vill att amerikanerna ska få se.

Nu har turen kommit till Sverige. Även här har högern insett vilket hot Moore är och nu är det nyliberalen Johan Norberg som inleder anklagelserna.

I Svenska Dagbladet den 18 maj 2004 anklagar Johan Norberg Moore för att sprida lögner och ger sig snabbt in på handlingen i Fahrenheit 9/11. Saklig kritik ska ges när det är befogat, och Norberg får gärna kritisera Moores senaste film, men det är en sak som Norberg inte gjort – sett själva filmen!

Johan Norberg skrev sin insändare innan filmen haft premiär och ingenstans i texten får vi läsare reda på att Norberg inte sett filmen. Enligt Norberg själv har han meddelat tidningen detta, men SvD valde att publicera artikeln ändå.

Norberg börjar med att kritisera Michael Moores förra film, Bowling For Columbine:

"... och han sade sig avslöja en fabrik som producerar kärnvapen, trots att den endast tillverkade raketer för satellituppskjutning."

Fabriken i Littleton har tillverkat vapen i över 50 år. Under mitten av 1980-talet monterade man delar av kärnvapen bestyckade med MX-missiler, instrument för en ICBM (inter-continental ballistic missile, alltså en ballistisk missil med en interkontinental räckvidd. I praktiken används dessa missiler som bärare av kärnvapen). Lockheeds förespråkare säger själv i den kompletta oredigerade intervjun att "Lockheed började bygga kärnvapen-missiler i Littleton".

När så anklagelserna istället riktas mot Fahrenheit 9/11 börjar Norberg med att anklaga Moore för att ljuga om de flygplan som lämnade USA med medlemmarav bin Ladin-familjen. Norberg skriver:

"Familjens flygresa, som Moore gör en så stor affär av, har av den amerikanska 11 septemberkommissionen visats vara en av de konspiratoriska vandringshistorier som spreds i en osäker tid med brist på information. Sanningen var att familjemedlemmar i USA i likhet med många andra saudier ville lämna landet av oro för hämnd-aktioner. Tvärtemot vad Moore påstår samlades de, kontrollerades och förhördes av FBI. Ingen av dem misstänktes för inblandning i terrorverksamhet eller för kontakt med Usama. Den 20 september – efter att den kommersiella flygtrafiken hade öppnats – tilläts de flyga hem i ett chartrat plan."

Ser man filmen får man höra följande:

"Minst sex privata jets och nästan två dussin kommersiella flygplan flög saudiaraberna och bin Ladins ut ur USA efter den 13 september. Allt som allt tilläts 142 saudiaraber och 24 medlemmar av bin Ladin-familjen lämna landet."

Filmen hävdar inte att flygplan tilläts lämna landet under tiden då kommersiell trafik var förbjuden, vilket många har fått för sig. Tydligt påstår filmen i stället att flygplan fick lämna landet efter den 13 september, dagen då FAA så smått hävde flygförbuden. Detta är precis det som 11 september-kommissionen hävdat.

Filmen hävdar inte heller att bin Ladins familj "smugglades ut ur USA, utan att FBI fick förhöra dem" som Norberg skriver. Det man säger är att FBI kontrollerade endast en liten del av alla de 142 saudiaraber som tilläts lämna landet. Endast 30 av dessa 142 blev utfrågade av FBI.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu