Debatt


Fria Tidningar
  • Man behöver inte se djur uppträda bara för att man vill gå på cirkus. På bilden en artist från djurfria Cirkus Cirkör.
Fria.Nu

Gå på cirkus utan djur

Inga djur mår bra av att ständigt tvingas till en onaturlig miljö. Bojkotta de djurplågande cirkusarna. Det finns fantastiska cirkusar utan djur, skriver Annika Wahlström.

Lagen säger att djur ska hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sätt som främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt. Ingen cirkus med djur på repertoaren kan leva upp till detta.

Elefanter hör hemma på savannen där de går många mil om dagen. På en cirkus fraktas de i lastbilar eller står uppbundna med kedjor kring benen, när de inte uppträder och tvingas till onaturliga kroppsövningar.

Dessa missförhållanden gör att Jordbruksverket har föreslagit att det ska bli förbjudet att visa vissa djur på cirkus, bland annat elefanter. Många djurarter är redan förbjudna, till exempel rovdjur, rovfåglar, apor och giraffer, men det räcker inte.

Inga djur mår bra av att ständigt fraktas runt på vägarna och tvingas till onaturliga rörelser i en miljö med skarpt ljus och höga ljud. Även menagerier är sedan länge förbjudna i Sverige. Lagen säger: 'Med menagerier avses en samling av djur som förs omkring och förevisas. Det är alltså inte tillåtet att transportera djur från mässa till mässa.'

Men vad är egentligen skillnaden mellan cirkus och menageri? Ska det vara tillåtet att 'föra omkring och förevisa djur' om de även uppträder?

Bojkotta de djurplågande cirkusarna! Det finns fantastiska cirkusar utan djur, till exempel Cirque de Soleil, Cirkus Cirkör, Cirkity Gravikus och Cirkus Empati. I många kommuner i bland annat England har man som policy att inte hyra ut mark till djurcirkusar. Varför inte göra så här också? Det finns ju andra alternativ.

Annika Wahlström

Cirkus Empati

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu