• Per Anders Fogelström visar material ur sin Stockholmianasamling i bostaden på Södermalm.
Fria Tidningen

Fogelström firas med ny bok

I år är det 100 år sedan en av Sveriges mest folkkära författare föddes. Per Anders Fogelström har betytt mycket för den svenska litteraturen och kulturen såväl som för sinnebilden av Stockholm som stad. Samtidigt finns det flera andra skäl att minnas vår flitigaste stadsskildrare.

Många känner till Fogelström som författare av Stadserien, som inleds med en av Sveriges viktigaste klassiker: Mina drömmars stad. Genom hundra år får vi följa familjen Nilsson i Stockholm under mitten av 1800-talet och framåt. Hur de lever och etablerar sig i staden. Deras motgångar och kval.

Lika stor huvudroll har naturligtvis staden själv. Stockholm är drömmarnas stad, den stad dit folk kommer från Sveriges avlånga land. Den stad som förvandlas i takt med tiden, går från den lilla staden till en storstad, en stad i världen. Det är lätt att gripas med i Fogelströms lätta prosa och det är fullt förståeligt att han än i dag är så populär som författare.

Utöver serien om Stockholm har Fogelström bland annat skrivit Barnserien, ett slags prolog som slutar där Mina drömmars stad börjar. Mindre känt är det kanske att Per Anders Fogelström skrev Sommaren med Monika, som filmatiseras av Ingmar Bergman i en betydligt mer känd version.

Fogelström var en erkänd antinazist. Vilket kan märkas i Stadseriens fjärde del, I en förvandlad stad, som behandlar upptakten till andra världskriget fram till krigets slutskede. Det är en roman jag ofta tänker på i dessa dagar eftersom den tiden i historien påminner mycket om den tid vi lever i. Fogelström kallar dem de svartbruna åren och beskriver dem som ”de år som skulle varit deras bästa och kanske mest aktiva tid. De skulle ha lärt ett yrke, bildat hem, skapat en grund för sin framtid. Men de åren fick de nöta bort sin tid i arbetsförmedlingens väntrum”.

Depressionen hade gjort många arbetslösa även i Sverige och i dess kölvattnen växte de fascistiska rörelserna. Med detta följde en otrygghet och ekonomisk obalans som lade grunden för ett världskrig. Påminner det inte till viss del om vad som sker i dag?

Vid krigsutbrottet 1939 skrev Fågelström Den okuvliga friheten. Det är en antifascistisk bok om judehat och motstånd mot nazism. Skriven när Nazityskland gjorde viktiga strategiska avanceringar. Det är visserligen fiktion men därför inte mindre aktuell.

Den hittades förra året av en slump. När Fogelström skickade in det till Axel Holmströms förlag refuserades det och försvann. Det är en kittlande tanke att manuskriptet först nu hittats, när de högerextrema grupperna återigen vinner mark. Fågelströms idéer blir som en viktig påminnelse om vilka misstag vi inte bör upprepa.

Den som vill fira Per Anders Fogelströms 100-årsjubileum bör se de adaptioner från roman till teater som gjorts på Fogelströms verk och som nu visas. Stockholms stadsteater visar Våra drömmars stad av Linus Tunström. Teater Reflex i Kärrtorp, som från början skulle ha visat en bearbetad version av I en förvandlad stad, visar nu istället Stad i dag, om människorna i Stockholm i dag inspirerat av romanerna i Stadserien.

Fakta: 

Per Anders Fogelström (1917–1998)

Född: 22 augusti 1917

Yrke: Författare, journalist

Debut: Diktsamlingen Orons giriga händer (1974). Stockholm stad-serien, bestående av fem romaner, inleddes 1960 med Mina drömmars stad.

Aktuell: Den okuvliga friheten (Stockholmia Förlag)

Jubileumsår: Fogelströms firas med arrangemang landet runt. Se kommande arrangemang på: www.fogelström2017.se

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

OK Kult hyllar den alternativa kulturen

Det nystartade fanzinet OK Kult är fyllt av alternativ kultur. I dagarna kommer deras tredje nummer som firas med en releasefest på Viktoriahuset.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu