Lemma tar sig an Boyes nattliga längtan | Fria.Nu
  • Utöver albumet Stjärnornas tröst – Daniel Lemma sjunger Karin Boye  blir det också en föreställning med samma namn, med premiär i morgon, lördag, på Göteborgs Stadsteater.
Fria Tidningen

Lemma tar sig an Boyes nattliga längtan

I aktuella Stjärnornas tröst byter Daniel Lemma spår. Från soul och texter på engelska till avskalade tolkningar av Karin Boyes poesi. En författare som rörde sig utanför normen.

75 år efter sin död tillhör Karin Boye fortfarande en av våra mest älskade poeter. Hennes mest kända dikter är förmodligen Visst gör det ont när knoppar brister samt I rörelse.

Teman om identitet, sökande och tro var återkommande i hennes modernistiska poesi. Redan i de dikter och legender hon skrev i tonåren identifierar sig Boye mycket ofta med manliga hjältar. Hon brottades på det personliga planet med att komma underfund med sin sexuella läggning. Under en vistelse i Berlin i början av 1930-talet började Boye acceptera sin homosexualitet. Hennes äktenskap upplöstes och hon inledde ett förhållande med en kvinna. Paret kom att leva tillsammans i princip fram till Boyes död.

Homosexualitet betraktades under denna tid som ett brott i Sverige.

– Att vara homosexuell är förstås enklare i dag än då, men det är omöjligt att spekulera i hennes själstillstånd i övrigt och om hon haft ett mindre problemtyngt liv i dag, säger Daniel Lemma, som är aktuell med en hyllningsskiva till Karin Boye.

Daniel Lemma fick sitt genombrott i början av 2000-talet med albumet Morning train och hiten If I used to love you. Sedan dess har han släppt en rad album såväl som musik till film och teater.

Hittills har Lemma uteslutande sjungit på engelska, musikaliskt har inspirationen kommit från gospel, soul och blues.

– Det är ingen skillnad för mig att sjunga texter som ursprungligen är dikter snarare än rocklyrik. Den stora skillnaden är att det här är första gången jag sjunger på svenska

Han tycker att Boyes poesi präglas av en sorts tidlöshet:

– De stora frågorna är desamma i dag. Mänskliga predikament. Man ska dö och under tiden man lever förlika sig med det så gott man kan och försöka leva så gott det går.

Idén till albumet och föreställningen Stjärnornas tröst kom från kompositören Fredrik Jonsson, som tidigare tonsatt dikter av Pär Lagerkvist.

– Fidde (Fredrik Jonsson) ringde mig och berättade att han höll på med tonsättningar av Karin Boyes dikter. När han frågade om min relation till Boye svarade jag att jag läst hennes I rörelse för många år sedan, under en period av för mycket grubblerier och för lite sömn. Jag tror att jag kvalificerade mig för projektet genom det svaret, säger Daniel Lemma.

De dikter som Fredrik Jonsson valt ut till skivan handlar om stjärnor, nätter, längtan och död. Som exempelvis dikten Tillägnan:

Jag vill gärna stå på gatan här

och frysa

för att se två fönster på en

gavel lysa.

Den som bor där inne är mig

mycket kär.

Jag blir sjuk i hjärtat, när det

lyser där.

Ambitionerna från Lemma och Jonsson är att skap en sorts nattskiva.

– Känslor, som ensamhet och längtan, upplevs starkare på natten. Åtminstone för dem som inte somnar som stockar så snart de lagt sig i sängen. Det är också då som demonerna kommer krypande in i tankarna, säger Daniel Lemma.

Fakta: 

Mer tonsatt poesi

Sonja Åkesson tolkad av
Samlingsalbum där Annika Norlin, Kajsa Grytt, Anna Järvinen med flera tolkar Sonja Åkessons poesi.

Dagsedlar åt kapitalismen av Fred Åkerström
Åkerström tolkar några av Stig Dagermans mer politiska dikter.

För full hals av Nynningen
Bygger på tolkningar av den ryske futuristen Vladimir Majakovskijs dikter.

Synd av Imperiet
Här finns en tolkning av Bruno K. Öijers dikt Vykort.

Infruset av Mando Diao
Tolkningar av Gustav Frödings dikter.

Annons

Rekommenderade artiklar

Jazz är farligt räddar liv

Under Kulturkalaset återkommer klubbarrangören Elena Wolay med festivalen Jazz är farligt på Liseberg.

Göteborgs Fria

Brädspelet som erbjuder skogsdoft

Kan lunglavens levnadsvillkor vara ett nöje? Ja, det tror biologen Daniel Thorell och speltillverkaren Alexander Kandiloros som ligger bakom sällskapsspelet Skogen.

Fria Tidningen

Brädspelet som erbjuder skogsdoft

Kan lunglavens levnadsvillkor vara ett nöje? Ja, det tror biologen Daniel Thorell och speltillverkaren Alexander Kandiloros som ligger bakom sällskapsspelet Skogen.

Fria Tidningen

© 2021 Fria.Nu