• Delar av ensemblen som sätter upp Syrien och solen.
  • I föreställningen skildras bland annat flyktingarnas farliga resa över Medelhavet.
Landets Fria

Ordlös teater om krig och flykt

De ville berätta om sitt land innan och under kriget och skapade pjäsen Syrien och solen. Nu är delar av ensemblen ute på turné. I Gnesta avgick en lokalpolitiker efter att ha sett föreställningen.

Efter att det äkta paret Sahar Tizani och Fateh Alnassan tvingats fly från kriget i Syrien till Sverige med sin familj tog en lång väntan på beslut om uppehållstillstånd vid. Där, på asylboendet i Ekerum på Öland, väcktes en tanke om att skapa en teaterföreställning som berättar om deras hemland före och under kriget och om flykten över havet. Sahar Tizani är dramatiker och författare och har bland annat arbetat för Nationalteatern i Aleppo. Hon har skrivit manuset till föreställningen Syrien och solen. Fateh Alnassan som tidigare ägde en matbutik står för regin. Skådespel, rekvisita, ljud, ljus och annat sköts av vuxna och barn i fyra syriska familjer och personer från trakten kring Ekerum.

Föreställningen inleds med ett bildspel och en röst som berättar om vad som tvingade fram flykten.

– Vi försöker visa hur människor levde innan kriget, att Syrien var ett fritt land som själva tog emot flyktingar. Men också hur det blev under kriget, om flykten och hur Sverige tog emot oss, säger Fateh Alnassan.

Det var efter att familjen sett en teaterföreställning i Kalmar som tanken att de själva skulle kunna göra en pjäs föddes. De använder sig av pantomim för att alla ska förstå, och visar korta scener som skildrar både glädje och sorg. Bland annat finns det en scen där en liten pojke dör vid ett bombanfall.

– Vi använder inga ord i pjäsen, men alla förstår vad vi vill säga, säger Fateh Alnassan.

Syrien och solen fick mycket uppmärksamhet när den hade premiär i Mörbylånga på Öland i våras, och många andra orter har velat visa föreställningen. Därför är den nu ute på en lite turné. I slutet av september fick delar av ensemblen möjlighet att tillbringa några dagar på ett residence program genom kulturföreningen Art lab Gnesta.

– Det blev lite komplicerat eftersom de var 28 personer som skulle bo hos oss, men det blev några fina dagar med middagar och samtal, säger Signe Johannesen, ordförande för Art lab Gnesta.

Föreställningen visades då på den lokala biografen för inbjudna tjänstemän och politiker.

– Det var nog ingen som hade räknat med att den skulle vara så hjärtskärande, det slutade med att vi alla stod och torkade tårarna.

Föreställningen fick också direkta konsekvenser, då en socialdemokratisk lokalpolitiker bestämde sig för att gå ur partiet under kvällen.

– Hon sa att hon inte kunde ställa sig bakom den nya asyllagen och om partiledaren inte ser föreställningen och tar till sig av det som sägs så vill hon inte vara med längre.

Art lab Gnesta har tryckt på för att föreställningen ska visas för alla niondeklassare i Sörmland.

– I skolvalen i Gnesta röstar många på Sverigedemokraterna. Om det inte finns nog med resurser och medel för till exempel kultur på landsbygden så bäddar det för okunskap och rasism. Att visa föreställningen kan vara ett sätt att fånga upp det, för den är verkligen stark.

Syrien och solen visas på: Kalmar teater 20/10 Ölands folkhögskola 9/11Teatern i Slite (Gotland) och Säveskolan i Visby 19/11 Klintenhamn, Gotland 20/11

Linneuniversitetet i Kalmar 24/11

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu