”Bättre köra stridsvagnen än ligga under den” | Fria.Nu
Madelene Axelsson

Inledare


Inledare
media

  • Tomas Brunegård, före detta vd Stampen.
Göteborgs Fria

”Bättre köra stridsvagnen än ligga under den”

Citatet är Tomas Brunegårds och sades med ett asgarv i en intervju med mig för några år sedan när GFT gjorde av våra större mediagranskningar där Stampen ingick. Då var Stampen i högform, köpte tidningar, tryckerier och it-bolag till höger och vänster och självförtroendet hos den före detta hamburgedirektören var påtagligt. Han och Peter Hjörne hade världen för sina fötter och ordet imperium användes. Brunegård tyckte att GFT-projektet var rart och inte så lite naivt.

Den bästa journalistiken får man genom att konsolidera och frigöra resurser på den vägen, sa Brunegård på frågan om han inte var orolig för journalistiken mitt i all hybrisen. Men så blev det inte. De frigjorda resurserna hamnade inte i demokratins tjänst utan i ledningens och aktieägarnas fickor. Mellan 2005 och 2013 hamnade 800 miljoner i ledningens och styrelsens fickor - utöver deras löner alltså, och 265 miljoner gick till utdelning. (Uppdrag granskning 2015). Det är i runda slängar samma summa som de nu har i skulder. Flera hundra personer har fått gå, 3000 till står på spel - för vad? Brunegård lämnade med 15 miljoner som tack och sitter nu i Sveriges Radios styrelse, Peter Hjörne får nu möta pressen med kammade hem 78 miljoner mellan 2009-2013 så det kan det nog vara värt.

En brukar säga att devisen i familjeföretag är de 3 f:en, förvärva, förvalta och fördärva. I detta fallet stämmer det rätt bra, Harry och Lars Hjörne var publicister som gjorde GöteborgsPosten till en lokal dominant utan motstycke i Sverige. Peter Hjörne är ekonom och ville annat. Det fick han.

För två år sedan genomgick Fria Tidningar också en rekonstruktion. Men i vårt fall av helt andra skäl än girighet. Tomas Brunegård hade möjligen rätt i den där intervjun för många år sedan då han kallade vårt kooperativ för ett ambitiöst självmordsprojekt, men vi förstår åtminstone att vi är i demokratibranschen och frågan är vem det är som framstår som naiv nu.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu