Besattheten att av-slöja muslimska kvinnor ligger djupt | Fria.Nu
Maimuna Abdullahi

Inledare


Kommentar: Muslimska kvinnor i modebranschen

Göteborgs Fria

Besattheten att av-slöja muslimska kvinnor ligger djupt

På SVT Debatt i går kväll formulerades en fråga om muslimska kvinnors synlighet i modebranschen – tolerans eller kvinnoförtryck? Frågeställningen hade lika gärna kunnat lyda; H&M och Åhléns modeller i slöja – pest eller kolera?

Ja, jag såg SVT Debatt igår som ni förstår. Jag vet att ni också såg SVT Debatt i går för jag följde era kommentarer i mitt Facebook-flöde. Ska vi få synas i modebranschen eller inte? Ska vi inte få synas alls? Och är vår synlighet lika med ett uttryck för våld?

Kan vi istället tala om att SVT Debatt enbart kan sträcka sig till alternativet att tolerera oss? Inte att se oss som värdiga människor med kapacitet att fatta våra egna beslut. Det är ingen som är intresserad av att bli tolererad. Man tolererar människor vars existens, beslut och åsikter inte är värdiga att betraktas som jämbördiga.

Jag delar frustrationen att våra kroppar rent generellt är ett krigsfält. Att vi bara är objekt som det ständigt ska tyckas till om.

Det är ju sedan länge tydligt att Public Service inte är till för oss. Men visst skulle man kunna tro att det finns en gräns, att de har lite skam i kroppen? Jag är ledsen att vi behövde se det vi såg i går. Att vi än en gång på bästa sändningstid behövde få vår existensberättigande debatterat. Upptagenheten kring våra kroppar kretsar alltid kring en slags rasistisk befrielselogik. Och frågan är varför SVT legitimerar detta genom sin minst lika rasistiska frågeställning? Hur kan vi enbart diskuteras i termer av tolerans eller förtryck? Hur kan vår befrielse gå genom olika typer av förbud?

Vi konstaterar att det inbyggda hyckleriet talar för sig. Alla våra psyken kanske inte överlever den här debatten. Den är slitsam. Utmattande. Våldsam. För det vi såg i SVT Debatt var våldsamt. Vad som är modigt, objektivt eller handlar om att upprätthålla Europas brutala historia beträffande av-slöjandet av den muslimska kvinnan, är det ingen som riktigt kan svara på. Som Frantz Fanon noterade i sin bok En döende Kolonialism, var processen kring av-slöjandet av kvinnorna viktig för den franska kolonialmaktens underkuvande av Algeriet. Som vi lär oss av Fanon var ”den algeriska kvinnan, i ögonen på kolonisatörerna”, utan tvekan ”hon som gömmer sig bakom en slöja /.../Detta gjorde det möjligt för den koloniala administrationen att definiera en exakt och politisk doktrin: ’Om vi vill förstöra strukturen av det algeriska samhället, dess förmåga till motstånd, måste vi först och främst erövra kvinnorna, vi måste hitta dem bakom slöjan där de gömmer sig och i husen där männen håller dem ur sikte’.

Besattheten att av-slöja muslimska kvinnor ligger djupt inbäddad i Europas struktur. Så alla som över natten blivit våra och samhällets självutnämnda räddare; de koloniala imperialisterna ringer – de vill gärna att ni åtminstone creddar dem för att ni lånar in deras retorik om hur våra kroppar ska osynliggöras. Folk må diskutera om vi ska synas i modebranschen eller inte. Vi som diskuteras tycker nog olika, men av helt andra skäl än att slöjan är en symbol för förtryck. Det jag däremot vet är att när någon försöker slå ner oss nästa gång, kommer det inte komma som en fråga. Varför det våldet, som är ett reellt demokratiskt problem i Sverige, inte hamnar på SVTs lista över debattbara ämnen, kan bara SVT svara på. Vi vet dock att svaret är att våldet som riktas mot våra psyken och kroppar inte anses vara ett tillräckligt stort problem för bästa sändningstid..

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu