Debatt


Svenska FN-förbundet och Göteborgs FN-förening
Fria Tidningen

Skapa svensk MR-institution med FN:s hjälp

Också Sveriges regering bör lyssna på FN-chefens uppmaning till världens länder att försvara de mänskliga rättigheterna varje dag, året om, skriver Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, och Annelie Börjesson, ordförande i Göteborgs FN-förening.

I sitt budskap inför internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december understryker FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon att mänskliga rättigheter gäller alla oavsett klass, åsikt eller sexuell läggning. Det är ett tydligt och välkommet budskap i en tid då alltför många människor förtrycks av sina regeringar eller andra aktörer.

Sverige är ett föregångsland i det globala arbetet för stärkta mänskliga rättigheter (MR). Sverige har i FN-sammanhang verkat bland annat för yttrandefrihet på internet och för uppbyggandet av nationella MR-institutioner i utvecklingsländer. Svenska regeringar har särskilt försvarat flickors och kvinnors rättigheter.

För att Sverige ska kunna fortsätta att vara ett föregångsland måste det internationella MR-engagemanget ha en motsvarighet på hemmaplan. FN:s övervakningskommittéer har påpekat att Sverige måste arbeta mer aktivt mot diskriminering av etniska minoriteter, hatbrott och våld mot kvinnor.

Sverige har också fått kritik från FN:s tortyrkommitté för beslut att avvisa människor till länder där de riskerar tortyr. Flera av rekommendationerna har upprepats under tio års tid.

För att stärka skyddet för mänskliga rättigheter på hemmaplan har en tredjedel av världens länder inrättat en oberoende MR-kommission. 17 av 27 EU- länder har en sådan kommission. I Norden finns MR-kommissioner i Danmark, Norge och Finland.

Sverige finns inte bland dessa trots att FN vid flera tillfällen har rekommenderat regeringen att inrätta en sådan.

FN har framhållit fördelarna med oberoende MR-institutioner. I Sverige skulle en sådan kunna reda ut frågetecken kring tolkningen av internationella MR-åtaganden, utarbeta instruktioner till kommuner och landsting samt hålla ett vakande öga på myndigheter som inte agerar i enlighet med internationella förpliktelser.

Försvaret för de mänskliga rättigheterna handlar om individuell rättvisa, social stabilitet och globala framsteg, säger Ban Ki-moon. Också Sveriges regering bör lyssna på FN-chefens uppmaning till världens länder att försvara de mänskliga rättigheterna varje dag, året om.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu